Teresa Forcades, decidida a ser candidata el 27-S

  • Envia una carta als membres de Procés Constituent explicant que s'ha obert la possibilitat de deixar de ser monja per un any o dos

VilaWeb

Redacció

17.05.2015 - 10:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Teresa Forcades vol presentar-se com a candidata a les eleccions del 27 de setembre al Parlament de Catalunya, segons una carta escrita per ella a què ha tingut accés VilaWeb. Fins ara no preveia aquesta possibilitat per la incompatibilitat amb la seva condició de religiosa. Però la situació ha canviat i Forcades ha enviat una carta als seus companys de partit: ‘S’ha obert la possibilitat que em presenti com a candidata de la candidatura de confluència defensada pel Procés Constituent a les properes eleccions.’ I afegeix: ‘Fins ara, aquesta possibilitat no hi era perquè̀ jo creia que per presentar‐me havia de deixar de ser monja i no tinc cap desig de deixar de ser‐ho.’

I explica què ha canviat: ‘La possibilitat que s’ha obert és que demani un permís al monestir per un any ampliable a dos. Això̀ implica deixar de ser monja nomes temporalment. Al cap d’un o dos anys podré́ tornar al meu monestir.’

Les reflexions prèvies

Amb aquestes noves condicions, Forcades presenta un seguit de reflexions, que us oferim a continuació:

«Des del Procés, amb l’esforç̧ continuat de moltes persones a molts nivells, hem guanyat un espai polític que evita l’enfrontament entre el tema social i el nacional i és capaç d’oferir un veritable espai de confluència rupturista a Catalunya; aquest espai polític no és només ni en primer lloc un espai electoral; és sobretot un espai que existeix a peu de carrer; a peu de carrer, la gent que vol la ruptura construeix i exigeix unitat.

Des del Procés, tenim credibilitat per defensar públicament aquest espai de cara a les eleccions del 27‐S convidant de nou els qui han estat els nostres interlocutors polítics fins ara (les CUP, ICV‐EUiA i Podem), juntament amb tots els moviments i partits rupturistes que vulguin donar suport a aquesta confluència; crec que el fet que s’hagi obert la possibilitat que em presenti com a candidata fa que valgui la pena que fem un darrer intent.


Independentment del resultat que traguem, crec que podem tenir un paper molt important en la contesa electoral; un paper dirigit exclusivament a estimular els debats que són substancials per al país, evitant totalment els debats estèrils; jo no m’imagino una campanya orientada a ‘fer fora el Mas’ sinó a ‘construir la República del 99%.»

Candidata a la presidència de la Generalitat

Forcades proposa ‘aprovar la necessitat d’una candidatura de confluència per al 27‐S i postular‐m’hi com a candidata’. Defensa que d’aquesta manera la proposta no serà ‘una proclama genèrica sense força’. Ho explica així: ‘La falta d’un candidat per a la nostra proposta de candidatura unitària ha estat una de les debilitats que hem tingut des de l’inici i que ara podem corregir.’ I proposa després del 14 de juny: ‘Treballarem per tal de fer possible aquesta candidatura de confluència, amb la idea que
inclogui més d’un dels partits amb els quals interlocutem, tot i que no necessàriament tots si no és possible’. I afegeix: ‘En cas que no hi hagi possibilitat de bastir una candidatura de confluència estic disposada a encapçalar una candidatura en solitari del Procés si es considera convenient.’

En aquesta carta, Forcades també proposa de presentar-se ‘a les eleccions del 27-S per tal d’obrir un procés constituent a Catalunya que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país és el que desitja’.

El procés constituent serà una revolució

«Tinc clar que ha de ser popular i des de baix, la qual cosa és molt diferent a permetre que un grup d’experts redactin un text que després ha de ser aprovat per la ciutadania i també́ és molt diferent que ho facin els representants parlamentaris; ens caldrà̀, abans de les eleccions, elaborar entre totes una proposta metodològica concreta de com dur a terme aquests procés, de manera que tots els votants sàpiguen molt clarament el 27-S què és el que es trobaran si la nostra opció surt guanyadora; cal que ho sàpiguen molt clar perquè el que es trobaran serà una revolució; una revolució pacífica i democràtica que demanarà la participació de totes i molt d’esforç durant un període segurament no inferior a dos anys.»

Com governarà mentre duri el procés?

«Tinc clar que ens ha d’orientar el nostre decàleg, ara ampliat en el llibre de propostes, i tinc clar que ens caldrà̀ també́ treballar molt entre totes per tal de determinar abans de les eleccions quines primeres passes haurem de fer per avançar en el sentit del decàleg mentre impulsem el procés constituent popular a nivell de país; la primera prioritat: aplicar mesures d’urgència per pal·liar el patiment de les persones més vulnerables (també́ haurem de decidir entre totes quines hauran de ser).»

Quin és el decàleg?

És un document aprovat l’abril del 2013 que conté els deu punts següents:

«1. Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il·legítim.

2. Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.

3. Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.

4. Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.

5. No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.

6. Dret al propi cos i no a la violència de gènere.

7. Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.

8. Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d’estrangeria.

9. Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.

10. Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN.»

Una petició final

Forcades, al final de la carta, fa un resum: ‘Si acceptem aquesta proposta ens caldrà̀ posar en marxa contra rellotge a nivell de totes les assemblees territorials i sectorials, per tal de tenir‐les a punt per quan es convoquin les eleccions: Com s’ha de fer el procés constituent? Com hem de governar mentre fem el procés constituent? I quines mesures de rescat hem d’aplicar l’endemà de les eleccions?’

A continuació, fa una petició final vinculada a la seva proposta: ‘Que totes les negociacions amb els partits que fem per bastir aquesta confluència siguin obertes a qualsevol persona del Procés Constituent que hi vulgui assistir com a oient i que s’enregistrin en àudio.’

La carta de Forcades acaba explicant que té el suport de diverses persones de la seva confiança, entre les quals Arcadi Oliveres i Vicenç Navarro.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem