Fernández Díaz adverteix els mossos i la Generalitat: ‘Això que han fet tindrà conseqüències’

  • Els mossos acusen la policia espanyola d'haver avisat uns gihadistes que perseguien · Espadaler diu que no és una brega entre cossos de policia

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.05.2015 - 20:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernàndez Díaz, ha parlat de l’acusació dels mossos d’esquadra a la policia espanyola per haver avisat uns gihadistes que eren investigats per la policia catalana. Fernàndez Díaz ha dit: ‘La lluita antiterrorista i la política antiterrorista han de ser d’estat i no es poden deixar en mans dels que no tenen el més mínim sentit d’estat.’ Aquesta ha estat la resposta del ministre espanyol quan li han demanat si la policia espanyola havia avisat els gihadistes. Més tard ha advertit els mossos d’esquadra i la Generalitat de Catalunya que la seva denúncia contra la policia espanyola tindria conseqüències en el futur’.

L’Audiència espanyola ha decidit d’arxivar una peça separada de la denúncia dels mossos d’esquadra contra un grup d’agents de la policia espanyola de Sabadell, que sembla que van alertar un presumpte grup gihadista que era investigat pels mossos. Aquesta denúncia s’ha sabut ara que el jutge Santiago Pedraz ha arxivat la causa, després d’haver encausat uns quants policies espanyols.

El conseller Ramon Espadaler ha dit que no era pas cap ‘brega entre cossos policíacs’, sinó ‘una actuació delictiva per part d’uns individus concrets’. ‘Són fets molt greus. Tenim plena confiança en l’autoritat judicial que és la que ha d’acabar escatint aquests fets.’

Espadaler ha afegit: ‘L’arxivament de la peça separada va ser el mes de febrer i hem aportat noves informacions i indicis fefaents que avalen la interferència que va fer perillar l’operació i la investigació dels mossos. Era una operació que fèiem sota tutela de l’Audiència espanyola i vam fer saber els indicis que teníem de la interferència. Són indicis de naturalesa diversa. Alguns membres del cos de policia espanyola van fer saber a la cèl·lula que els mossos els investigaven.’

A més, Espadaler ha explicat que aquell avís va canviar la manera de procedir i d’actuar dels membres de la cèl·lula: ‘Els membres que se’n van anar van tenir coneixement de la nostra investigació abans d’emprendre el viatge. No ens vam posar en contacte amb la policia espanyola ni amb el ministre d’Interior perquè en matèria de seguretat antiterrorista tenim relació amb l’Audiència espanyola. I és a l’Audiència que hem d’informar. Això és el que vam fer el novembre de l’any passat.’

Com va anar?

Segons que recull Economia Digital, la brigada d’informació dels Mossos d’Esquadra va començar fa més d’un any una investigació sobre un presumpte grup d’islamistes radicals que operaven entre Sabadell i Terrassa. En va informar Santiago Pedraz, jutge central d’instrucció número 1 de l’Audiència espanyola. En la investigació, van arribar a identificar un total de dotze suposats gihadistes, preparats per a ser enviats a Síria. Però el curs de la recerca va fer un tomb quan els mossos van sospitar que un grup d’agents de la policia espanyola de Sabadell havien alertat els sospitosos.

De resultes d’això, la policia catalana va presentar una denúncia al jutge Santiago Pedraz, que va obrir una investigació a banda. Fins i tot va arribar a encausar alguns policies per motius que encara no s’han fet públics, però ara, finalment, ha decidit d’arxivar la causa.

Clima de desconfiança

La relació entre els mossos d’esquadra i la policia espanyola no s’ha pas deteriorat de poc. Fa un mes, els mossos van desarticular una presumpta cèl·lula gihadista al Vallès Occidental i a Barcelona, que presumptament tenia relació directa amb Estat Islàmic. Doncs poc després d’aquella important operació el comissari en cap dels mossos, Josep Lluís Trapero, va denunciar que la policia espanyola no compartia amb ells la informació que enviaven els serveis d’intel·ligència estrangers i que afectava la seguretat de Catalunya.

Segon Trapero, aquesta actitud dificulta la feina operativa de la policia catalana i en trepitja les competències, no únicament en la lluita contra el gihadisme, sinó també en més àmbits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem