07.05.2015 - 06:00
El darrer atac del govern espanyol contra el model d’immersió lingüística de Catalunya és el recurs que el Ministeri d’Educació espanyol va presentar al TSJC contra la resolució del govern de pre-inscripcions a l’escola pública catalana. A més, el govern de Rajoy vol que s’obri un període addicional perquè les famílies puguin demanar que l’espanyol sigui llengua vehicular a les aules ‘en una proporció raonable’. Així mateix, el ministeri ha demanat al tribunal una mesura cautelar mentre no resolgui el recurs perquè es faci efectiu ‘el dret’ dels alumnes escolaritzats a Catalunya a rebre ensenyament en espanyol i perquè es fixi provisionalment com a mínim de referència un 25% de les hores lectives en aquest idioma.
El ministre Wert va voler aclarir que la mesura no invalidava les matrícules fetes: ‘El recurs que ha presentat l’advocacia de l’estat no pretén anul·lar la matriculació, la pre-inscripció és perfectament vàlida.’ La intenció del govern espanyol, va dir, és d’obrir un ‘període addicional’ perquè les famílies que vulguin una escolarització en espanyol puguin triar aquesta opció.
A Catalunya, les reaccions al nou recurs del govern espanyol arribaren de seguida. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va dir que era administrativament ‘un disbarat’ i políticament ‘una ofensa’ i va anunciar que hi presentaria al·legacions abans de deu dies. També va assegurar que el procés de matriculació es desenvoluparia amb normalitat entre el 8 i el 12 de juny, com era previst.
La consellera va dir que estava convençuda que els tribunals donarien la raó al govern i que es podria mantenir el model d’immersió lingüística a Catalunya, i no va dubtar a assegurar que la intenció política de fons del Ministeri d’Educació era fer desaparèixer la llengua catalana, perquè s’emprés només en l’àmbit familiar. Així mateix ho veu el president de la Generalitat, Artur Mas, que en una sessió de control al parlament va acusar el PP d’intentar canviar el model educatiu català a través dels tribunals perquè a les urnes no se’n surt.
El debat polític
Llevat del PP i Ciutadans, la resta de partits també es van situar al costat de Rigau. CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP consideren que és un atac polític del govern espanyol al model d’immersió i un intent de ‘judicialitzar’ les aules. Van demanar a Irene Rigau, que plantés cara a aquest ‘nyap jurídic’. També encoratgen la comunitat eductiva a mobilitzar-se.
Anna Simó, d’ERC, va dir que el recurs era ‘un atemptat irresponsable’ i David Fernàndez, de la CUP, va titllar de ‘cafres ignorants’ els responsables del govern espanyol i els va recomanar ‘una immersió democràtica i educativa urgent’.
Alícia Sánchez-Camacho (PP) va reclamar al govern que fes cas de les sentències judicials i implantés un model bilingüe a Catalunya. ‘Aquest és el model que jo vull per a tots els nens de Catalunya, en què el castellà no sigui una llengua estrangera’, va arribar a dir.
Segons Ciutadans, la Generalitat incompleix la llei i, per tant, el recurs és legítim. Amb tot, diu que seria ‘més intel·ligent’ canviar la llei per imposar un model trilingüe a l’escola pública.
A favor de la immersió
Més enllà del debat polític, bona part de la societat civil i de la comunitat educativa es va manifestar a favor del model d’immersió lingüística. És el cas de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que critica el recurs del ministre José Ignacio Wert perquè ‘pretén dividir una vegada més la societat catalana’. I del col·lectiu Somescola, que veu en el recurs un ‘acte de violència institucional’ i acusa el ministeri de voler ‘col·lapsar’ l’escola catalana i delegar la llengua vehicular ‘a la voluntat d’unes famílies’. O de Plataforma per la Llengua, que va acusar Wert de ‘retornar als temps del franquisme des del punt de vista lingüístic’ i va recordar que el govern espanyol havia aprovat l’any passat 50 noves lleis i disposicions que imposaven el castellà.
També s’hi va pronunciar la FAPAC, que va qualificar el recurs del govern espanyol de electoralista i va donar suport al model educatiu català. Alhora va reiterar el refús de la LOMCE i es va mostrar convençuda que el PP vol competir amb Ciutadans amb l’intent d’incloure l’espanyol com a llengua vehicular.
Finalment, l’escola concertada de Catalunya va refermar el suport a la immersió lingüística i al model educatiu de la LEC enfront del recurs. Aquest sector defensa ‘formalment i explícitament’ el model d’immersió lingüística, un model que, recorden, ha estat avalat per les institucions europees i instàncies científiques com a eina per a evitar la segregació escolar i un factor decisiu de cohesió social.