06.05.2015 - 10:42
El Ministeri d’Educació ha presentat a través de l’advocat de l’Estat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució de la Generalitat que regula les normes de preinscripció a la matrícula als centres escolars públics. Segons ha assegurat la secretària d’estat d’Educació, Montserrat Gomendio, l’objectiu és que es repeteixin les inscripcions perquè ‘un any més el formulari no inclou una casella on les famílies puguin elegir el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament’. Per contra, segons Gomendio, els alumnes que manifesten que la seva llengua és el castellà veuen com se’ls indica que rebran atenció individualitzada.
Al seu recurs davant el TSJC, que ja ha estat admès a tràmit, el ministeri de José Ignacio Wert demana com a mesura ‘cautelar’ que s’obri un nou termini de preinscripció als centres d’Infantil, Primària i ESO ‘on les famílies puguin elegir per qualsevol mitjà el castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament dels seus fills’. Segons Gomendio, les famílies tenen el ‘dret constitucional’ d’elegir la llengua vehicular dels estudis dels seus fills en aquelles comunitats autònomes amb llengua cooficial, i per tant ‘la competència de l’Estat és garantir aquest dret’.
Per contra, segons ha afirmat, les comunitats autònomes són els organismes competents per ‘decidir la programació educativa i la qualificació lingüística’, és a dir, ‘la proporció raonable amb què s’imparteix el castellà o la llengua cooficial’. La secretària d’Estat ha assegurat que la ‘gran majoria’ de les comunitats amb llengua cooficial ‘han resolt aquesta situació d’una manera totalment pacífica i majoritàriament amb sistemes integrats bilingues o trilingües’, i ‘reparteixen el nombre d’assignatures en una o altra llengua’.
La immersió ‘s’ha portat a l’extrem’
Segons Gomendio, a Catalunya el sistema d’immersió lingüística ‘no planteja cap problema’, però ‘s’ha portat a l’extrem’ i ‘només l’assignatura de la llengua castellana s’imparteix en castellà’, de manera que el castellà s’equipara a la llengua estrangera. ‘Considerem que això no suposa respectar el dret de les famílies a elegir el castellà com a vehicular i per això posem en marxa aquesta mesura’ davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
El Ministeri vol una assignatura més en castellà
El recurs del Ministeri es basa en una sentència del mateix tribunal que ‘defineix com a proporció raonable que com a mínim el 25% de les assignatures s’imparteixin en castellà’, fet que, segons Gomendio, es compliria si s’impartís només una assignatura més en castellà. ‘Entenem que aquest és el mínim que s’hauria d’ofertar: una assignatura més, a més del castellà, amb el castellà com a llengua vehicular’, ha dit.