La barcelonina desapareguda al Nepal i la deixadesa del govern espanyol

  • La família de Roser Palau denuncia la ineficàcia i la manca d'informació del ministeri d'Afers Estrangers

VilaWeb
ACN
01.05.2015 - 17:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sis dies després del terratrèmol del Nepal, la barcelonina Roser Palau, que havia anat a fer tresc al parc natural del Langtang, continua desapareguda. Segons la informació de què disposa per ara la Generalitat, és l’única catalana que encara no s’ha trobat, després que dues persones tornessin sanes i estàlvies aquesta setmana. La mare de Palau, Teresa Pareta, ha denunciat en declaracions a l’ACN la ineficàcia i la desorganització de l’ambaixada espanyola a Nova Delhi i la manca d’informació per part del ministeri d’Afers Exteriors.

Pareta considera que l’executiu espanyol no fa prou per trobar els desapareguts i a més ‘no es preocupa de dir res’ als familiars.

Roser Palau, de trenta-set anys, va marxar el dia 21 des de Shyabru Besi cap al parc natural de Langtang, on volia fer un ‘trekking’. En un país on les comunicacions ja no eren fàcils abans del terratrèmol, la seva família va parlar amb ella el dia 20 per últim cop. El dissabte 25 un terratrèmol de 7,8 graus va causar la mort de més de sis mil persones i va deixar milers de desapareguts. Des d’aleshores la seva família ha intentat contactar amb ella per tots els mitjans però sense èxit.

Durant aquests dies, Pareta ha estat trucant ‘dos o tres cops al dia’ des de la seva residència de Premià de Mar a l’ambaixada de Nova Delhi, que és qui se n’encarrega, ja que a Katmandú no hi ha ambaixada espanyola. Denuncia que la majoria de vegades no es posen al telèfon i quan ho fan, ‘segons qui contesta és penós’ perquè els ha de tornar a explicar una i una altra vegada la història de la seva filla. La mare de Palau lamenta la desorganització i té la sensació que ‘a l’ambaixada cadascú té una llista diferent’ de persones.

‘El govern no fa el suficient’ i no investiga amb diligència per trobar els desapareguts, recrimina Parera, qui és especialment crítica amb el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo: ‘Va dir que no marxaria fins que l’últim espanyol no fos trobat. L’endemà va marxar. Ja sé que no va anar allà per ells, però ja que va dir una cosa així, com a mínim que ho faci i sinó que deixi algú delegat i que ho digui, perquè al govern ningú es preocupa de dir res’.

Palau és originària de Barcelona però ha viscut algunes temporades en diversos països de l’estranger. Ara porta des del setembre al sud-est asiàtic i en principi té previst tornar a Barcelona al maig.

Poc després del terratrèmol, la secretaria general de l’Esport va posar-se en contacte amb diversos aficionats a la muntanya que estaven al Nepal. Un cop fetes les investigacions pertinents, en un primer moment la secretaria d’Afers Exteriors de la Generalitat va detectar dos catalans més que estaven desapareguts però finalment van ser trobats i van tornar amb un dels avions que van aterrar aquesta setmana a Madrid, tal com han afirmat fonts del Govern a l’ACN. La Generalitat no té competències consulars però la Secretaria d’Afers Exteriors manté el contacte amb l’ambaixador espanyol a Nova Delhi i amb els serveis consulars espanyols per tenir informació de primera mà sobre la catalana que encara segueix desapareguda.

Segons les últimes dades del ministeri d’Afers Exteriors de dissabte a migdia, encara hi ha trenta-cinc espanyols desapareguts al Nepal. Es creu que la immensa majoria no han pogut contactar amb les seves famílies o amb les autoritats a causa del caos en què està sumit el país arran del terratrèmol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem