05.05.2015 - 06:00
Bel Olid (Mataró, 1977) és la presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. És escriptora i professora de traducció a la UAB. Els seus llibres ‘La terra solitària’ i ‘La mala reputació’ han estat guardonats amb els premis Documenta (2010) i Roc Boronat (2012), respectivament.
―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?
—Primer de tot, i com que no fa gaire que m’han escollit en el càrrec, vull aclarir que com a presidenta de l’AELC no puc prendre posició ni a favor ni en contra de la independència, perquè a l’associació hi tenim membres de tots els parers polítics. Però, personalment, vaig signar el Manifest d’Escriptors per la Independència de l’octubre passat i vaig presentar-lo al costat d’Albert Sánchez Piñol i Josep Maria Espinàs. De manera que no és cap secret que hi estic a favor.
Vull la independència per a deixar de donar explicacions sobre qui sóc, en quina llengua escric, per què. Vull poder ser, sense que em demanin que em justifiqui. M’han demanat sovint per què escric en català, com si fos una anomalia, i això no els passa als escriptors danesos, per exemple, que són menys que nosaltres. D’altra banda, em sembla una oportunitat fantàstica per a debatre les normes del joc. Quina mena d’impostos volem? Ens desfem dels indults? Volem serveis privatitzats, o ens estimem més el sistema públic? És el moment de crear una societat més justa a favor del 99%, i no només de l’1% de rics.
―Què pot aportar una Catalunya independent al món?
—Catalunya ja aporta molt al món en termes de creativitat, solidaritat, col·laboració amb altres països petits… Hi ha moltíssims projectes dins l’àmbit europeu i mundial en què participem activament. Quan no haguem de passar pel sedàs d’un estat que ni ens vol, ni ens entén, ni ens veu com a ciutadans de ple dret, això encara es multiplicarà i tindrem més recursos per a obrir-nos al món.