Un Sant Jordi amb bon temps i multitudinari

  • La diada del llibre es presenta amb bones perspectives de vendes i amb propostes per a tota mena de lectors

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
23.04.2015 - 12:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els carrers s’han omplert des de primera hora del matí de llibres i roses en una jornada que s’ha presentat amb bon temps a la majoria del territori. A Barcelona, un any més, escriptors i editors s’han citat a l’Hotel Regina per fer la tradicional fotografia de família de Sant Jordi abans d’avocar-se a la signatura de llibres. L’esmorzar ha convocat desenes d’escriptors i personalitats que presenten novetats aquest any, com ara Sílvia Soler, Isabel-Clara Simó, Carme Riera, Milena Busquets, Gemma Lienas i Care Santos. Una hora abans, Grup 62 havia convocat l’Esmorzar amb Premi, una trobada que ha reunit Joan Carreras (Premi Sant Jordi), Andreu Carranza (Premi Josep Pla) i Xavier Bosch (Premi Ramon Llull), que han compartit els secrets per afrontar la diada amb llibres premiats.

Un Sant Jordi per als optimistes

Ja ho han dit llibreters i editors, que enguany són optimistes (no els espanta ni la pluja) i que esperen una pujada de vendes del 5% en relació amb l’any passat. Xifres a banda, la diada de Sant Jordi convida a passejar per pobles i ciutats i, especialment, pel centre de Barcelona, i obtenir la signatura d’algun dels centenars d’autors que surten al carrer a signar llibres. Com sempre, hi ha la incògnita de quins seran els llibres més venuts. Sonen noms com Xavier Bosch, Milena Busquets, Albert Espinosa, Joan Carreras, Sílvia Soler i Guillem Martí, perquè també han estat al capdamunt de les llistes dels més venuts aquestes darreres setmanes. Però, atenció, els relats del jove Jordi Nopca o la recuperació de la novel·la gairebé desconeguda de Víctor Català – Caterina Albert, i els llibres de no ficció de Vicent Partal i Marta Rojals, també poden acolorir aquesta llista d’èxits, que se sabrà provisionalment aquest vespre i definitivament dilluns.

Les travesses del més venuts

Per Sant Jordi les grans llibreries despleguen les parades amb llargs taulells a banda i banda de la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia. Les parades són plenes d’escriptors, asseguts l’un al costat de l’altre, que van canviant cada hora (llista de signatures). Tanmateix, si afineu l’observació, entre les parades de llibres també hi trobareu les dels editors, sobretot els petits, que planten el taulell per fer visibles els seus llibres, sovint eclipsats durant la diada.

N’és un bon exemple la parada dels editors que s’apleguen sota el nom de Llegir en Català (Alrevés-crims.cat, Edicions del Periscopi, Edicions Saldonar, Meteora, el Call editor, l’Avenç, Llibres del Delicte, Raig Verd, Sembra Llibres i Tigre de paper), instal·lada al passeig de Gràcia, 49 (entre els carrers d’Aragó i València). I enguany també muntaran paradeta a les portes de l’Ateneu Barcelonès, gràcies a un acord de col·laboració amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Una mica més avall del passeig de Gràcia, al número 17 (entre el cinema Comèdia i la Borsa), també oferiran els seus llibres, conjuntament, les editorials Labreu, Club Editor, Males Herbes, Edicions de 1984 i Bakrobber. Més amunt, al passeig de Gràcia 82 (entre Mallorca i València), hi trobareu la parada de L’Altra editorial, la primera vegada que surt al carrer per Sant Jordi, compartint espai amb el Mercat de la Cultura. I, canviant de carrer, a la rambla de Catalunya, 105 (cantonada Provença), els lectors més exquisits trobaran el centenar de volums del catàleg d’Adesiara. De 18.00 a 20.00 l’escriptor també exquisit Xuan Bello serà a la parada i, més que signar exemplars, us recomanarà les millors lectures adesiarenques. L’editor d’Adesiara sempre fa eslògans divertits per Sant Jordi. El d’enguany diu: ‘Quedareu bé si regaleu un llibre, però quedareu encara més bé si regaleu un bon llibre’.

Més enllà dels dos nervis centrals de la diada (passeig de Gràcia i rambla de Catalunya), amb nus a la plaça de Catalunya i desembocant a la Rambla fins a mar, hi ha llibreters intrèpids que han decidit d’instal·lar-se fora d’aquest circuit, com els de la llibreria Calders, que trobareu al local Mutuo Centro (carrer de Julià Portet, 5, al costat de la comissaria de la via Laietana), amb un programa ben extens i intens i amb servei de bar. I també s’ha de destacar la decisió de la llibreria Documenta, que ja no trobareu amb parada a la Rambla ni amb seu al carrer del Cardenal Casañas, perquè aquest és el primer Sant Jordi que passa al nou local del carrer de Pau Claris i amb parada al passeig de Gràcia, 58. La Documenta vol fer visibles set prosistes emergents.

De les lectures en veu alta a l’Arts Libris

La ciutat també ofereix mostres de cultura literària, que el passejant es pot trobar i contemplar. Per exemple, l’Ateneu Barcelonès fa jornada de portes obertes i ofereix activitats diverses: un concurs de fotografies de la diada descarregades a Instagram; a migdia (12.00), una lectura en veu alta de les dues obres finalistes al premi Crexells, ‘La cinquena planta’ de Manuel Baixauli i ‘Mars del Carib’ de Sergi Pons; havent dinat, la tertúlia Borralleras hi parlarà de ‘La utopia, necessària i possible’ amb l’historiador Bernat Muniesa; i a la tarda hi haurà l’actuació de Musicircus i més actuacions espontànies. Enguany l’Ateneu serà el centre d’operacions del Gremi de Llibreters de Catalunya.

També fan jornada de portes obertes la Biblioteca de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, institucions veïnes situades entre el carrer del Carme i el carrer de l’Hospital. En record de les víctimes del genocidi armeni d’ara fa cent anys, el IEC i la càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent, de la Universitat de Girona, han programat una lectura pública en veu alta de l’obra ‘Quadern d’Aram’, de Maria Àngels Anglada, de 12.00 a 14.00. Una mica més avall, al carrer Nou de la Rambla, també es podrà visitar el Palau Güell, una obra destacada de l’arquitecte Antoni Gaudí.

A l’Arts Santa Mònica, al final de la Rambla, a les 12.00 començarà la Fira Arts Libris, de llibres d’artista, que durarà fins diumenge i que compta amb més de setanta expositors nacionals i internacionals. L’edició d’enguany d’Arts Libris atorga protagonisme als llibres d’artista, el fotollibre, la bibliofília contemporània i més formats, com ara les edicions d’artista. La fira compta amb una exposició dels treballs fotogràfics de l’actriu Jessica Lange, que ha vingut a Barcelona per inaugurar la mostra. En el si d’aquest certamen, VilaWeb i el taller de gravadors Tinta Invisible presentaran els vídeos documentals ‘A la intempèrie’, que us anem oferint al llarg d’aquesta setmana.

Una copa de cava per a brindar per la cultura i un Sant Jordi musical

El Palau Robert, al capdamunt del passeig de Gràcia, serà ple d’activitats també. En destaquem una que ha nascut de la col·laboració del Gremi de Llibreters i la Confraria del Cava: a totes les llibreries, la compra d’un llibre s’obsequiarà amb un punt de llibre en forma d’ampolla de cava, que es podrà bescanviar per una copa de cava de les empreses cavistes associades a la confraria, i que se servirà durant tot el dia en una parada al jardí del Palau Robert.

Fora del centre neuràlgic de la festa, a l’antiga fàbrica d’Estrella Damm del carrer de Rosselló, se celebrarà el Sant Jordi musical, amb la presència de les millors propostes musicals actuals, sigui signant llibres i discs, sigui oferint escenificacions especials, des de les 12.00 fins a les 20.30.

Blaumut hi farà un concert a les 19.30 (aforament limitat) i artistes com ara Ferran Palau, Joan Rovira, Guillem Roma i Èric Vinaixa oferiran concerts acústics. Santi Balmes, Joan Miquel Oliver, David Carabén i Gerard Quintana presentaran i signaran llibres i discs per a tots els afeccionats; i hi passaran a signar artistes com ara els Catarres, les Oques Grasses o Teràpia de Shock, Xarim Aresté o The Excitaments.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem