El centenari del genocidi armeni, en deu webs

  • Us proposem una selecció de vincles, infografies, notícies històriques, documentaris i campanyes relacionades amb l'aniversari

VilaWeb
Redacció
24.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 24 d’abril de 1915 és la data elegida per a marcar el començament del genocidi armeni a l’imperi Otomà, durant la Primera Guerra Mundial. Es calcula que un milió i mig de cristians armenis, assiris i grecs foren assassinats en menys de dos anys a mans del règim ultranacionalista dels Joves Turcs en un genocidi que, encara ara, és negat pel govern turc, que s’hi refereix amb l’eufemisme ‘fets del 1915‘.

Us oferim una llista de deu enllaços per a entendre millor tant les matances de fa un segle com les iniciatives de reconeixement actuals:

– 1915-2015. Centenari del genocidi armeni és la web oficial de l’aniversari, creada per decisió del comitè estatal d’Armènia per a l’organització dels esdeveniments.

– L’Institut i Museu del Genocidi Armeni és un dels principals centres de record i divulgació del genocidi contra els armenis, situat a la capital d’Armènia, Erevan. S’hi pot fer una visita virtual.

– La web de l’Armenian National Institute, des de Washington, també aplega moltíssim material sobre les matances de fa un segle, inclosos mapes del genocidi, reculls de fotografies històriquesmemorials erigits en record de les víctimes a tot el món…

– The Forgotten és una pàgina multimèdia en anglès on s’apleguen testimonis de les matances a l’imperi Otomà.

– La cadena radiofònica France Info ha dedicat un complet documentari web, L’héritage du silence, amb sis episodis sobre el genocidi armeni.

– La BBC té una pàgina de preguntes i respostes sobre el debat al voltant de la consideració de les matances d’armenis com a genocidi.

– I el diari Le Monde s’hi refereix, també, per mitjà de la interessant infografia Génocide : la douloureuse question de la définition, on apareixen al mapamundi els principals genocidis i matances del segle XX.

– Actualment hi ha una vintena llarga de països (la majoria, receptors de la important diàspora armènia) i institucions internacionals que han reconegut oficialment el genocidi armeni. També hi ha molts governs autònoms de tot el món que s’hi han sumat, com els parlaments balear i català, el 2010.

– Recognize 1915 és una campanya per a donar suport al reconeixement del genocidi armeni per mitjà de signatures en línia i bànners.

– Finalment, us proposem de submergir-vos en l’hemeroteca històrica del New York Times, on sols del 1915 es pot trobar un centenar i mig de notícies sobre les matances de cristians a l’imperi Otomà. En les notícies publicades al diari es descrivien els atacs contra els armenis amb adjectius com ‘sistemàtics’, ‘autoritzats’ i ‘organitzats pel govern’. Es pot fer el mateix exercici amb l’hemeroteca de La Vanguardia, on es van publicar notícies com aquesta del 19 de novembre de 1915: ‘Las horribles matanzas de armenios. Un pueblo que desaparece.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem