20.04.2015 - 18:36
L’alumne que avui ha matat un professor de l’Institut Joan Fuster de Barcelona, un jove de tretze anys, patia una malaltia mental, i quan ha atacat diversos professors i companys ho feia sota l’efecte d’un brot psicòtic. Així ho ha confirmat avui a la tarda la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que ha recordat que els problemes de salut mental poden afectar moltes persones. ‘L’alumne ha arribat amb una visió malaltissa i ha actuat sense reflexió prèvia’, ha dit la consellera, que també ha destacat que el centre té una baixa conflictivitat, amb un bon clima i amb pocs casos disciplinaris. Rigau també ha explicat que el centre no tenia pas cap pista que l’alumne pogués patir un brot d’aquesta mena, i ha recordat que fa un mes va anar a una sortida a la neu amb tota la classe i que no hi va haver cap mena de problema. Demà a les onze del matí hi haurà un minut de silenci a tots els centres de primària i de secundària de Catalunya.
Els quatre ferits, es recuperen favorablement a l’Hospital de Sant Pau. L’agressor està ingressat a psiquiatria a Sant Joan de Déu, segons han confirmat fonts pròximes al centre.
L’alumne atacant ja és en tractament psiquiàtric. El noi, de només 13 anys (l’edat mínima per poder ser imputat de qualsevol delicte és de 14 anys) no passarà a disposició de la fiscalia de menors sinó que es farà càrrec d’ell la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Aquest organisme ‘ha de promoure les mesures de protecció adequades a les seves circumstàncies’.
Com que el jove retingut pels mossos és menor de 14 anys és penalment inimputable. La Llei del Menor només s’aplica dels 14 als 18 anys, en els que no arriben a aquesta edat s’estableix que la fiscalia ha de remetre a la DGAIA els detalls del cas perquè l’organisme de la Generalitat valori la seva situació i aquest ‘ha de promoure les mesures de protecció adequades a les seves circumstàncies’.
Això vol dir, segons han explicat fonts del Departament de Benestar Social i Família a l’ACN, que els serveis socials s’entrevistaran tant amb els pares com amb l’adolescent, miraran si tenen antecedents d’incidents previs o atenció psico-social de qualsevol tipus. Amb totes les dades es podria decidir el seu tractament psiquiàtric o, fins i tot, la pèrdua de la custòdia per part dels pares si es considera que hi ha hagut negligència o abandonament per part seva. També es buscaran mesures per protegir el menor de possibles venjances o estigmatitzacions.
D’altra banda, el Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona s’ha fet càrrec del cas i ha obert diligències. El jutge i el secretari judicial s’han desplaçat al lloc dels fets per fer l’aixecament del cadàver del professor mort. Si es confirma que l’autor del crim és el menor de 13 anys, el cas no es podria seguir investigant per la via ordinària.
L’alumne anava carregat d’armes
Els fets han passat cap a un quart de deu a l’institut, situat a la plaça de Ferran Reyes, al barri de Navas de Barcelona, al districte de Sant Andreu. L’alumne anava carregat amb diverses armes ocultes a la motxilla. Com a mínim portava una ballesta i un ganivet, segons han confirmat fonts policials. Però els investigadors dels Mossos d’Esquadra apunten que l’única víctima mortal produïda durant aquest atac, el professor substitut de Ciències Socials hauria mort apunyalat pel menor, no per un tret de la ballesta, tal com assenyalaven les primeres informacions. Amb aquesta arma el noi de 13 anys també ha atacat a les seves víctimes però sembla que no hauria causat així la mort del docent. La causa definitiva es coneixerà sense marge d’error quan se li practiqui l’autòpsia prevista.
El professor mort, Abel Martínez Oliva, de 35 anys i de Lleida, impartia ciències socials i era professor substitut que feia una setmana que treballava al centre. A més, hi ha quatre ferits lleus més per arma blanca, dues professores i dos alumnes, segons que han confirmat els mossos d’esquadra.
Els quatre ferits han estat atesos pel SEM, tres d’ells han estat traslladats a centres hospitalaris i una d’elles, una professora, ha estat atesa i donada d’alta al mateix institut. També s’ha activat el Centre d’Urgència i Emergències Socials de Barcelona.
El jove havia fet unes llistes negres de professors i alumnes que no li agradaven, i la ballesta se l’havia fabricada ell, segons que han declarat alguns companys de classe de l’atacant a Catalunya Ràdio. Els mateixos testimonis diuen que havia dit que tenia intenció de matar els professors.
Segons ha explicat a l’agència ACN una de les professores de l’institut, Núria López, que era just a la classe del costat impartint anglès, ha sortit de la seva aula després de sentir enrenou i ha vist com el professor queia al terra del passadís.
Les classes reprendran dimecres
La directora del centre, Maria Dolors Perramon, ha comparegut aquest migdia davant dels mitjans de comunicació i ha explicat que a partir de les quatre de la tarda s’activa un dispositiu de suport per a professors, pares i alumnes del centre que ho necessitin. Dimecres el dispositiu estarà disponible a partir de les 10 del matí. A les 12, els joves podran tornar a casa seva. Es preveu que dimecres l’Institut recuperi l’activitat docent habitual reprenent les classes ”amb la màxima normalitat possible” i es programarà una cerimònia de reconeixement al docent mort.
CiU, ERC, PSC i ICV anul·len les conferències de premsa en senyal de dol
CiU, ERC, PSC i ICV han anul·lat les conferències de premsa que tenien previstes avui. Han pres aquesta decisió en senyal de dol per la mort del professor. El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació però no ha parlat d’actualitat política com estava previst i s’ha limitat a donar el condol als familiars i a anunciar que el partit ha suspès els actes de precampanya d’aquest dilluns.
Més informació:
Què expliquen els testimonis de l’atac a l’IES a Joan Fuster de Barcelona?