Lucía Caram, premi Català de l’Any 2014

  • La monja dominica i activista social s'ha imposat als altres dos finalistes, Jordi Évole i el cirurgià Eduard Gratacós

VilaWeb
ACN
17.04.2015 - 00:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sor Lucía Caram va ser reconeguda ahir amb el premi Català de l’Any 2014, que concedeixen els lectors del diari El Periódico. Caram, monja dominica i activista social contra la desigualtat i la pobresa, es va imposar als altres dos finalistes del guardó, el periodista i guionista Jordi Évole, i Eduard Gratacòs, cirurgià pioner en operacions dins l’úter matern. A l’hora de recollir el guardó, Caram ha demanat el president Artur Mas que impulsés un pacte nacional contra la pobresa infantil. Aquesta nit també s’han lliurat els premis Mercè Conesa a la millor iniciativa solidària, per a l’Aliança contra la Pobresa Energètica, i la distinció a la millor iniciativa empresarial, per a Hewlett Packard.

El president Artur Mas i el president del Grupo Zeta, Antonio Asensio Mosbah, han lliurat el premi a la guanyadora escollida pels lectors.

Lucía Caram és una de les cares visibles de l’Església que lluita contra la pobresa i la desigualtat. Malgrat pertànyer a un orde de clausura, és popularment coneguda per la seva obra social, que divulga als mitjans audiovisuals i les xarxes socials.

Impulsora de la Fundació Rosa Oriol amb seu a Manresa, on hi ha el seu convent, ajuda 1.300 famílies desafavorides però multiplica per molt més la seva activitat. Impulsa l’espai ‘El costureo’ per a dones de diversos orígens, uns horts que donen feina i verdura fresca destinada al Banc dels Aliments, un seguit d’habitatges tutelats i fins i tot un alberg.

Lucía Caram ha fet un breu parlament a l’hora de recollir el premi en què ha cridat els poder públics, les empreses i els ciutadans a ‘posar-se la samarreta dels últims, dels humiliats, dels que no compten, dels que no voten, dels que estan als marges, però que estan al nostre cor.’ Caram ha interpel·lat directament el president de la Generalitat per demanar-li de fer un pacte nacional contra la pobresa infantil.

Més enllà de la reivindicació, Lucía Caram ha iniciat el seu discurs amb la següent reflexió: ‘Passen coses rares en aquest país: escollir una monja de clausura, argentina de naixement i catalana per opció i adopció…’ Diuen que els fills adoptius a vegades són els que se senten més estimats, ha prosseguit.

El president Artur Mas ha felicitat els tres finalistes i especialment Sor Lucía Caram. Ha dit que eren persones ‘que no busquen excuses per a no actuar sinó raons per a actuar’, i ha dit que això definia una societat viva. Catalunya, ha dit, és ‘afortunadament una societat molt viva, de la qual ens sentim orgullosos, i de la qual aquests tres finalistes són uns models i uns referents a tenir en compte’.

Un altre dels dos finalistes era Jordi Évole, periodista, presentador i guionista de televisió. S’ha convertit en un referent de la comunicació a través del programa setmanal ‘Salvados’. Amb combinació de rigor i ironia, ajudat per una programació en hora punta, Évole ha convertit en populars, d’accés al gran públic, temes d’investigació i denúncia que aspiren, com ell diu, no tant a arreglar les coses com a despertar el sentit crític de la ciutadania.

I el tercer premiat era Eduard Gratacós, pioner en operacions dins l’úter matern i director del centre de referència internacional BCNatal. És un referent mundial en la seva especialitat, i ha ajudat a convertir el centre de Barcelona en un dels cinc més importants del món, amb més de 3.000 casos al seu currículum. L’any 1997, a Bèlgica, es va convertir en un dels primers metges a operar un fetus dins l’úter matern. A més, és creador i director de Fetal i+D, un centre d’investigació multidisciplinari vinculat al mateix hospital i a la Universitat de Barcelona, on és professor.

Juntament amb aquest guardó, s’ha lliurat també el premi Mercè Conesa a la millor iniciativa solidària, que ha estat per a l’Aliança contra la Pobresa Energètica, lliurat per la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, i Juan Llopart, vice-president del Grupo Zeta i president de la comissió executiva. Dues representants de l’Aliança han demanat ‘que sigui l’any en què cap família passi set, fred o foscor’.

També s’ha lliurat la distinció a la millor iniciativa empresarial a Hewlett Packard, a càrrec del batlle de Barcelona, Xavier Trias, i el director d’El Periódico de Catalunya, Enric Hernández.

La gala ha estat amenitzada per les actuacions del cor In Crescendo i la cantant Elena Gadel. Un cop lliurats tots els premis s’ha servit el Sopar de l’Any, apadrinat per Ferran Adrià i ofert pels germans Joan, Josep i Jordi Roca, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Fina Puigdevall, Carles Gaig, Sergio Humada, Paco Pérez, Christian Escribà, Mey Hofmann, els germans Sergio i Javier Torres, Paco Méndez, Albert Adrià, Christian Escribà & Patricia Schmidt.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem