Els mossos denuncien que la policia espanyola els restringeix informació

  • El comissari Trapero denuncia que la policia espanyola no comparteix informació que afecta la seguretat de Catalunya

VilaWeb

ACN

16.04.2015 - 11:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari en cap dels mossos d’esquadra, Josep Lluís Trapero, ha denunciat avui que la policia espanyola no comparteix amb ells la informació que envien els serveis d’intel·ligència estrangers i que afecta la seguretat de Catalunya. Una decisió que  dificulta la feina operativa de la policia catalana, i que trepitja també les seves competències, no només en la lluita contra el gihadisme sinó també en altres àmbits, segons denuncia Trapero.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Trapero ha explicat que s’ha elaborat un nou protocol de seguretat contra l’amenaça gihadista, que detalla les mesures d’autoprotecció que han de seguir els agents en funció del nivell d’alerta decretat.

El comissari Trapero ha recordat que des de 2006 la policia catalana té competències d’àmbit internacional. El problema, però, és que la lectura que la policia espanyola fa de qualsevol informació que les policies estrangeres li fan arribar és que sempre que un tema ‘fa olor internacional’ se l’ha de quedar la policia estatal.

‘No compartim’ aquesta lectura perquè ‘dificulta la nostra feina’. Trapero fins i tot ha reconegut que hi ha hagut molts casos on els mossos no han pogut comptar amb informació provinent de l’entorn europeu i que afecta a la seguretat de Catalunya. ‘I no només en matèria terrorista’ sinó també en altres fronts, com ara el crim organitzat i els delictes d’emblanquiment de capitals. Aquesta ‘lectura’ es correspon amb una situació i una llei de l’any 1986, uns anys previs al desplegament de competències actual.

Per això, el comissari creu que la Junta de Seguretat, que no es convoca des de 2009, entre els governs català i espanyol, és necessària perquè moltes de les coses que ara reclama el cos per millorar el seu funcionament es podran ‘vehicular a través d’aquest òrgan’. Per arreglar les altres, que també afecten a la coordinació entre els cossos policials estatals i català, però sobretot a l’accés dels Mossos a la informació que prové de les policies estrangeres, caldran ‘reformes legislatives’.

Un nou protocol

Catalunya i Espanya unificaran criteris a l’hora de definir el nivell d’alerta terrorista. Actualment fan servir escales diferents i això genera confusió tot i que el nivell d’alerta és el mateix. Per això s’ha optat per ‘unificar aquests criteris’.

Els agents dels Mossos d’Esquadra, a banda, disposen d’un nou protocol d’ús intern que detalla les mesures d’autoprotecció que han de seguir en funció d’aquest nivell d’alerta terrorista decretat.

Són deu mesures que afecten l’esfera policíaca i dues que afecten a l’esfera personal. Algunes són de compliment voluntari i d’altres obligatòries. Estan relacionades, per exemple, amb com s’ha de protegir un centre policial, com s’ha de detenir una persona al carrer o com s’han de fer els àpats durant un servei. La decisió es pren perquè un dels objectius dels jihadistes són precisament els policies, com va quedar demostrat amb els atemptats contra Charlie Hebdo.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem