Les 10 imatges de la NASA que demostren la degradació del planeta

  • Fotografies de l'abans i el després d'alguns indrets documenten la transformació de la Terra

VilaWeb

Redacció

10.04.2015 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant les darreres dècades, l’Agència Espacial dels Estats Units (NASA) ha estat observant les transformacions més destacades que hi ha hagut al planeta a través de satèl·lit. L’extensa galeria d’imatges (Images of Change) que té l’agència abasta tota la Terra i mostra l’abans i el després de diferents indrets. En alguns llocs els canvis són notables al cap dels segles i en d’altres llocs els canvis es poden veure amb només uns dies de diferència. 

Alguns dels efectes del pas del temps que s’hi observen són fruit del canvi climàtic i d’altres no. Les imatges documenten els efectes de la urbanització i els estralls dels desastres naturals com el foc o les inundacions, entre més.

1. Les granges solars de Califòrnia. La imatge és de la granja solar de Topaz, que s’ha establert de Califòrnia. 

2. El forat a la capa d’ozó. S’ha anat engrandint des dels anys setanta. Actualment, amb la reducció de l’emissió de gasos contaminants, comença a remetre l’expansió del forat.

3. La contaminació es redueix als Estats Units. La imatge mostra la concentració de diòxid de nitrogen de 2005 i de 2011. Els nivells més alts (en vermell) va reduir-se.

4. Glaceres continentals a l’Antàrtica es desintegren. La imatge pertany a la glacera Larsen-B, que es va desintegrar completament i va anar a parar a l’oceà en menys d’un mes.

5. Una glacera a Alaska que retrocedeix. Des del seu descobriment, el 1794, fins el 1980 va mantenir les seves dimensions. A partir de llavors va comença a retrocedir. 

6. El mar d’Aral s’asseca. Entre el Kazakhstan i l’Uzbekistan, el mar d’Aral era una dels llacs més grans del planeta. Actualment s’ha anat assectant a causa, entre més, de l’ús de la seva aigua per al regadiu. 

7. Un incendi a Namíbia. La imatge mostra el llac sec, amb sediments de sal, del parc nacional d’Ethosa a Namíbia i, al costat, la part fosca és la part cremada per un incendi que havia de ser controlat, però que es va estendre més de previst.

8. Les illes artificials de Dubai. La ciutat de Dubai, als Emirats Àrabs, ha crescut ràpidament els darrers anys. L’explotació del turisme ha fet estendre la urbanització també cap al mar, amb noves illes artificials en pocs anys. 

9. L’evolució de la urbanització de Cancún. L’augment de la urbanització de Cancún, a Mèxic, també ha estat un fenomen. 

10. La granges envaeixen la selva tropical del Brasil. A l’oest de Brasil, a Rondonia, hi ha una de les zones de la selva de l’Amazones més deforestada. El 1975 hi faltava el 2% de la massa forestal i el 2009, el 34%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem