Vídeo de la conferència d’Artur Mas a la Universitat Columbia de Nova York

  • El president de la Generalitat ha parlat sobre 'Catalonia at the crossroads'

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

09.04.2015 - 01:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Davant un auditori de més de tres-cents assistents, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha pronunciat anit una conferència a la Columbia University de Nova York, on ha defensat que ara és l’hora que Catalunya creï un estat independent. Mas ha parlat amb molta claredat quan ha descrit la situació actual del Principat i ha assegurat que si al setembre els electors voten els partits independentistes s’activarà el procés de separació. Procés que ha definit en detall, seguint l’acord recent sobre el full de ruta signat amb ERC i amb les principals associacions sobiranistes.

En una intervenció molt programàtica, Mas ha repassat com s’havia arribat a la situació actual i ha dit  que el procés independentista havia començat amb l’erosió de l’autonomia. ‘No he vingut a queixar-me, sinó a explicar-vos que somniem un futur diferent’, ha dit; un futur en què Catalunya tingui un estat independent.

El president de la Generalitat ha presentat les eleccions del setembre com un plebiscit que substitueix ‘el que l’estat espanyol no ha volgut acordar’. I ha afegit que si els catalans voten als partits independentistes, Catalunya serà independent ‘tan aviat com puguem’.

Ha tingut molt cura a subratllar ara i adés que Catalunya assumiria tots els seus deures amb la societat internacional, començant per ‘unes negociacions intenses’ amb Espanya: ‘Serem bons veïns d’Espanya i contribuïdors nets a la Unió Europea’, ha subratllat. I tot seguit s’ha referit en termes elogiosos als Estats Units i ja assegurat que el govern català volia ser aliat seu. Al final del discurs, entre referències a la constitució americana, al moviment pels drets civils i al president Barack Obama, Mas ha remarcat que els catalans decidirien ‘com a nació’ al setembre: ‘Decidirem sobre el nostre futur.’

Aquest és el vídeo de la part final de la conferència, en què explica clarament la voluntat de crear un estat independent si els ciutadans voten a favor de la independència el mes de setembre.

Debat amb intervencions espanyoles

Després de la conferència s’ha obert un torn de debat gairebé monopolitzat per gent nascuda a l’estat espanyol. Mas s’ha mostrat ferm enfront de les crítiques, ha aclarit malentesos i ha remarcat el consens que hi ha en la societat catalana a l’hora de reclamar que es decideixi democràticament i sense imposicions quina ha de ser la relació entre l’estat espanyol i Catalunya. 

Sense el rigor del discurs escrit, durant el debat és quan ha aparegut el Mas més incisiu que ha respost de manera àgil i contundent. Per exemple, ha tallat una pregunta sobre la emigració: ‘A Catalunya no diem emigrant a ningú: són catalans.’ Arran d’una pregunta sobre ensenyament, ha dit que a les escoles de Catalunya s’ensenya català i castellà i que si volen que no s’ensenyi en català ‘això no passarà’. Quan un assistent li ha demanat si no era veritat que la Catalunya independent igual que podria ser Dinamarca també podria ser Grècia, ha respost que era cert, però que ell confiava en el seu país i tenia el dret de fer-ho.

En la primera intervenció del debat el professor José Moya ha exercit de ‘contrincant’, segons la tradició, i ha demanat a Mas per què eren les regions riques, les Goliat, les que es volien separar de les pobres, les David, i si això no era egoisme. Mas, entre aplaudiments, li ha dit que si ell pensava que Catalunya era Goliat i Espanya David s’oferia a canviar immediatament els papers: ‘Nosaltres ens quedem els poders del govern de Madrid i els donem els de Catalunya.’

Aquest és el vídeo de la resposta de Mas:

I aquest és el vídeo de les preguntes del debat:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem