Mas explica el camí cap a la independència a la Universitat de Columbia, a Nova York

  • Catalunya i Califòrnia han signat un acord de cooperació empresarial

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, és als Estats Units per tercera vegada d’ençà que és cap de govern; per a explicar el procés català i promoure la cooperació entre ambdós països. Un viatge que, vists els precedents, preocupa molt els responsables de la política exterior espanyola. Mas serà fins demà a Nova York, on avui pronunciarà una conferència a la Universitat de Columbia sota el títol ‘Catalonia at the Crossroads’ (‘Catalunya a la cruïlla’), que tractarà dels passos que se segueixen després del 9-N cap a la independència, passant per les eleccions del 27 de setembre. La presentarà Xavier Sala i Martín, professor d’Economia d’aquesta universitat. Mas també té previst de visitar l’oficina de la delegació del govern de Catalunya i reunir-se amb la comunitat catalana a Nova York.

Un acord amb Califòrnia

El secretari general d’Afers Estrangers del govern català, Roger Albinyana, i el director de l’oficina del governador de promoció econòmica i empresarial de Califòrnia, Kish Rajan, van signar ahir un acord de cooperació empresarial. El document preveu de facilitar la tasca a les companyies que vulguin operar a qualsevol dels dos territoris i inclou la proposta d’intercanvi de coneixement sobre medi i recursos hídrics, captació de turisme o cultura. Albinyana, que va definir l’acord com un ‘paraigua institucional amb un territori econòmicament fort i potent’, va subratllar que Califòrnia havia vist una Catalunya atractiva en ‘actius tangibles i intangibles’

També explicà que era el primer acord amb l’estat de Califòrnia, malgrat que les relacions entre tots dos territoris es remunten als anys 1980. L’acord signat és per Albinyana un ‘instrument institucional amb un territori econòmicament fort i potent’, car Califòrnia és la setena economia del món en PIB nominal i representa el 15% dels Estats Units.

Segons el govern, el document inclou tres grans eixos de cooperació. El primer servirà per a donar suport a l’economia productiva i al teixit empresarial català i californià. És un acord de reciprocitat que permet que les empreses catalanes es puguin beneficiar dels serveis del govern de Califòrnia i al revés. Albinyana va recordar que 24.000 californians treballaven amb empreses del país i va presentar l’acord com una manera de donar resposta a ‘qualsevol col·laboració’ entre governs i empreses.

La segona branca de cooperació és ambiental. La Generalitat compartirà coneixement amb Califòrnia sobre la gestió dels recursos hidràulics en vista de l’escassetat d’aigua. Es va acordar que els dos territoris anessin de bracet a la cimera multilateral sobre el canvi climàtic a París. També es col·laborarà en energies renovables.

La tercera àrea de cooperació serà universitat i recerca. Es tracta de reforçar els acords que ja va signar i impulsar la delegació encapçalada pel conseller Andreu Mas-Colell recentment. També inclou mesures sobre cultura i transport interurbà i mesures sobre ser pols d’atracció turística.

Un precedent de sabotatge de l’estat

El darrer viatge de Mas als EUA, el juny de l’any passat, va començar amb un incident que ha revelat el director de VilaWeb, Vicent Partal, en el seu llibre sobre la història secreta del 9-N. Partal explica que l’avió que havia de portar Mas als Estats Units va ser retingut durant cinc hores a l’aeroport del Prat. Tan bon punt arribés als EUA, Mas havia de reunir-se amb un grup de congressistes i senadors nord-americans i amb influents membres dels ‘lobbies’ més importants del país per explicar-los la voluntat d’independència dels catalans.

Aena no ha reconegut que la retenció de l’avió tingués motivacions polítiques ni que hagués rebut ordres del govern espanyol. Però els màxims responsables de la política exterior espanyols estaven molt preocupats per la reunió que s’havia organitzat a Washington per escoltar Mas. Amb tot, el president va poder arribar a la cita. Havia de ser un sopar llarg i va quedar en una reunió d’una hora.

Les conseqüències de la reunió de Trias amb Bloomberg

Un altre dels viatges als EUA que va tenir conseqüències importants per al procés d’independència és el que hi va fer el batlle Xavier Trias el 29 de setembre, quan es va reunir amb l’empresari, polític i filantrop Michael Bloomberg a Nova York. Bloomberg, propietari d’un dels imperis mediàtics més importants i influents, va interessar-se des del primer minut per l’auge del ‘separatisme’ a Catalunya.

L’ex-batlle novaiorquès havia quedat impressionat per la mobilització de l’Onze de Setembre poques setmanes abans. I Trias li va explicar la voluntat de votar en un referèndum el 9 de novembre i els impediments que hi posava l’estat espanyol. Bloomberg va quedar escandalitzat per la manca de sentit democràtic del govern de Rajoy i pocs dies després el seu portal d’informació econòmica va publicar un editorial molt contundent que instava el president espanyol a viatjar a Catalunya per demanar perdó pels errors comesos.

Amb aquests precedents, és lògic que ara el govern espanyol torni a posar-se nerviós pel viatge de Mas a Califòrnia i Nova York –especialment per l’agenda discreta de contactes que farà el president. La teoria que diu que el cas català és una qüestió interna de l’estat espanyol i que no interessa a fora queda invalidada en cada viatge de les autoritats catalanes a l’estranger.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem