25.03.2015 - 06:00
El Moianès va celebrar aquest cap de setmana passat el resultat de la consulta per a constituir-se en comarca. El sí va guanyar en els deu municipis que la integren. El govern diu que la nova comarca podria ser una realitat administrativa passades les eleccions municipals del maig. Al Lluçanès fa molts anys que s’hi manifesta també aquesta reivindicació. Ara, finalment, s’hi farà també una consulta, programada el 26 de juliol. Tanmateix, hi ha incertesa sobre quan podria quedar constituïda la comarca si la votació popular la legitima.
El Lluçanès és una comarca natural a cavall de les comarques d’Osona, el Berguedà i el Bages. Inclou els municipis d’Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi, Sant Martí d’Albars, Sobremunt, Santa Maria de Merlès i Sant Feliu Sasserra. Si es constituís la nova comarca, perdrien un municipi tant el Berguedà (Santa Maria de Merlès) com el Bages (Sant Feliu Sasserra). Osona, en canvi, en perdria 11, i passaria dels 51 actuals a 40.
Un ritme més lent
El ritme de constitució del Moianès i el Lluçanès ha anat compassat fins al moment de decidir la data de les consultes. Els ajuntaments del Moianès van acordar de dur a terme el procés participatiu abans de les municipals, però al Lluçanès ha costat més de marcar una data. La batllessa de Lluçà, Eva Boixadé (Independència per Lluçà i Santa Eulàlia – AM – ERC), considera un inconvenient que la consulta es faci passades les eleccions municipals: ‘Seria bo de poder aprofitar els mecanismes que s’activen per constituir els nous consells comarcals. Després del 26 de juliol no sabem com es podrà fer.’
En canvi, el batlle de Prats de Lluçanès, Lluís Vila (CiU), no hi veu cap dificultat. Per ell, un consell comarcal no s’ha de constituir necessàriament després d’uns comicis municipals. Espera que el Lluçanès sigui comarca abans de Nadal, després de la formació del parlament sorgit de les eleccions del 27-S.
La consulta del 26 de juliol
Els batlles del Lluçanès s’han de reunir per decidir la pregunta de la consulta i per començar a preparar la campanya pel sí. Rebran l’assessorament del Departament de Governació i tot el suport en la logística de la jornada de la consulta, però no poden esperar cap ajut econòmic per a la campanya. Tant Boixadé com Vila saben que els ajuntaments hauran de fer un esforç per fer arribar als veïns el màxim d’informació possible. De fet, expliquen que ja s’ha començat a fer alguna cosa, com ara repartir un calendari amb la data de la consulta i els avantatges del sí.
La consulta del 26 de juliol al Lluçanès no és vinculant, com tampoc no ho va ser la del Moianès. Tanmateix, Eva Boixadé considera que sempre és bo de saber l’opinió de la gent i que la consulta pot determinar que el Lluçanès es constitueixi com a comarca. ‘Ens diuen que no és vinculant, però el percentatge de participació o el resultat de la votació poden frustrar el procés.’ A més, Boixadé recorda que han de desenvolupar un procés participatiu previst en una llei que el Tribunal Constitucional espanyol ha revocat.
Per la batllessa de Lluçà, els ajuntaments són la representació dels pobles i ja ho tenen decidit; ja han seguit els passos que marca la llei que preveu la creació de noves comarques. ‘És cert que hi ha municipis que no saben si en voldran formar part, però això no vol dir que no donin suport a la creació de la nova comarca.’ Segons Boixadé, la creació del Lluçanès és clau per al desenvolupament econòmic i social del territori: ‘Podem deixar de ser un apèndix de certes comarques que sembla que no vulguin canviar, com ara Osona, que tot i que no s’hi posa en contra, té interessos molt potents en els nostres municipis.’
Les cites electorals
Les eleccions que vénen no han pas de canviar el plans de la futura comarca. Les municipals no afectaran el procés, perquè, segons que diuen els batlles, tots els ajuntaments tenen la voluntat de constituir-la.
Les parlamentàries tampoc no han de significar cap entrebanc, perquè els partits polítics ja es van comprometre a donar-hi suport en la moció que es va aprovar el novembre de l’any passat. L’única cosa que podria influir en la creació de la nova comarca és que hi hagués un canvi de govern que en permetés l’acceleració. Boixadé considera que el Lluçanès ha d’estar amatent a les coses que puguin passar: ‘Fins ara ens hem refiat massa que tot es faria, però hem de continuar treballant i fent pressió per aconseguir l’objectiu que fa més de tretze anys que perseguim.’
Informació relacionada: ‘El Lluçanès pot obtenir la comarcalitat en menys d’un any‘