14.03.2015 - 06:00
El 14 de març, 3-14 segons el calendari anglo-saxó, ja fa anys que és commemorat per institucions i universitats nord-americanes i de la resta del món per a homenatjar el nombre pi (3,14159). Enguany encara hi ha un motiu més gran per a celebrar el Dia de Pi, atès que només una vegada cada segle les xifres del mes, el dia, l’any, l’hora, els minuts i els segons coincideixen amb els deu primers dígits de la constant matemàtica. Això passarà avui, 3.14.15, a les 9.26.53. El moment es pot viure en directe en aquesta pàgina especial.
El nombre pi ha estat una obsessió, des de la primera aproximació que se’n té constància, apareguda fa 4.000 anys en una tauleta cuneïforme babilònica, per a legions de científics de tots els continents i cultures amb consciència matemàtica. Gràcies al perfeccionament dels algoritmes de càlcul i al desenvolupament de la supercomputació electrònica, la cua de decimals de pi s’ha allargat de manera exponencial, fins a superar els 1.000.000.000.000 decimals (ací en teniu un milió i ací, cent milions). Malgrat que hi ha alguns partidaris de traslladar la festa al 22 de juliol (22/07), per commemorar la fracció de pi, el cert és que els partidaris del 14 de març tenen un argument suplementari de molt de pes: un 14 de març de 1879 naixia Albert Einstein.
Pifilòlegs
Els més apassionats pel nombre pi tenen un nom i tot. Són els pifilòlegs, i es caracteritzen per competir entre si per mirar de memoritzar tants digíts de pi com puguin, a partir de regles mnemotècniques com els ‘piems‘. Molts d’ells apareixen en aquest rànquing oficial, encaçalat pel xinès Chao Lu, que el 20 de novembre de 2005 va memoritzar 67.890 dígits de pi.
Celebrar pi
No cal ésser pifilòlegs per a commemorar el Dia de Pi. Si us encurioseix una mica la diada, hi ha unes quantes webs que us poden informar tant del nombre com de la manera d’homenatjar-lo: la de l’Exploratorium, amb la història de pi; la de WikiHow, amb bones idees per a celebrar-lo; i la del llibre The Joy of Pi, plena d’enllaços.