Barcelona recupera el patronatge de Santa Madrona

  • Després de Santa Eulàlia i la Mercè, Santa Madrona és la tercera patrona de la ciutat · Entitats del Raval i del Poble-sec organitzen diversos actes de cultura popular

VilaWeb
Redacció
12.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 15 de març és la diada de Santa Madrona de Tessalònica, la patrona més desconeguda de les tres que té Barcelona. Tot i que aquest culte és molt poc conegut, ja fa uns quants anys que se n’intenta difondre el patronatge amb una colla d’actes. El cap de setmana del 14 i 15 de març la Coronela de Barcelona farà un parell d’actes als jardins del Baluard de Santa Madrona: el dissabte a la nit hi haurà lluminàries a la muralla i l’endemà, diumenge, penjaran la bandera de Santa Madrona de la companyia dels hortolans de Sant Antoni de la Coronela.

Però els actes de commemoració no s’acaben pas aquí, sinó que continuaran els dos caps de setmana següents. El dissabte 21 de març la família gegantera del Poble-sec farà una mostra de balls i l’endemà, diumenge, els Castellers de Poble-sec faran la diada de Santa Madrona amb els Castellers de la Vila de Gràcia i els de Castelldefels. I el dissabte 28 a la tarda les agrupacions de cultura popular del Raval, com ara els gegants o els bastoners, faran la IV Festa de Cultura Popular de Santa Madrona.

La llegenda d’aquesta santa diu que era una cristiana que va ser víctima de les persecucions de l’emperador Dioclecià al segle III. Tot i que el seu martiri va passar a Tessalònica, a Grècia, la llegenda explica que era nascuda a Barcelona. Madrona servia en una casa pagana i ocultava les seves creences fins que un dia la seva mestressa la va descobrir i la va assotar i lligar. Miraculosament, un àngel va aparèixer per deslliurar-la i això va fer enfurismar encara més la seva mestressa, que aquesta vegada la va assotar fins a la mort.

Seguir llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any