Reivindiquen un estatut per a Catalunya Nord

  • Neix el col·lectiu SEM, que defensa l'especificitat de les comarques nord-catalanes amenaçada per la reforma territorial francesa

VilaWeb

Redacció

14.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Catalunya Nord: un territori, un estatut, una institució!’, aquest és el lema del nou col·lectiu SEM,  una entitat que neix amb l’objectiu de reivindicar un estatut per a les comarques nord-catalanes. Aquest col·lectiu es presentarà demà en un acte organitzat per l’ANC de Catalunya Nord batejat com a ‘Procés del Sud, procés del Nord’ que es farà a migdia a les festes del Soler. I volen posar damunt la taula la reivindicació de l’especificitat nord-catalana, ara que la veu més amenaçada que mai per la nova reforma territorial de l’estat francès.

 Aquest nou col·lectiu té l’objectiu de promoure, en el debat públic i en els diversos estaments culturals, socials, econòmics i polítics de Catalunya Nord, la reivindicació d’un estatut particular. ‘La qüestió per a nosaltres és existir, de nom i de fet’, segons el secretari de la sectorial de l’ANC a Catalunya Nord, Francesc Bitlloch.

La creació de SEM és el resultat de la preocupació que té el territori a causa de la reforma territorial aprovada pel govern francès: una nova forma de distribució del territori que entrarà en vigor l’any 2016 i que redueix el nombre de regions franceses. A més, també preveu eliminar, progressivament, l’organització departamental.

En l’actual distribució territorial, Catalunya Nord és part de la regió del Llenguadoc-Rosselló, però uns quants col·lectius nord-catalans consideren que amb la nova reforma Catalunya Nord perdrà el poc reconeixement que té ara: que el Rosselló sigui part del nom de la regió a la qual pertany. La nova distribució territorial fusionarà el Llenguadoc-Rosselló amb Migdia-Pirineus, i es perdrà, a més l’executiu actual, el Consell General dels Pirineus Orientals, a més de moltes de les seves competències.

Des del col·lectiu consideren que les especificitats de Catalunya Nord, tant històriques, culturals com lingüístiques, així com la proximitat amb Catalunya i les seves potencialitats, avalen totalment que tingui un reconeixement específic. ‘Integrar el territori dins una nova macrorregió, sense cap mena de garanties respecte al desenvolupament ni al reconeixement de les especificitats, significaria un retrocés i una pèrdua forta de la nostra identitat’, explica Francesc Bitlloch.

SEM vol que Catalunya Nord sigui reconeguda com un territori, que tingui un estatut particular i que tingui una institució pròpia que permeti gestionar-lo. El col·lectiu reclama que pugui ser una regió de la república per poder assolir competències pròpies que influirien, per exemple, en l’ensenyament del català, la cooficialitat amb el francès o en la corresponent gestió financera.

A l’estat francès ja hi ha altres zones amb reconeixements diferenciats com Còrsega, Martinica o Nova Caledònia. Per tant, els instruments legals per poder obtenir un tracte específic existeix, és qüestió de voluntat política, diuen des del SEM. És cert, però, que no tots els territoris que han reclamat un reconeixement especial l’han aconseguit, la Savoia i la Musel·la ho han intentat, però sense èxit.

El debat sobre la reforma territorial pot ser també un dels eixos de les pròximes eleccions departamentals, que es faran entre el 22 de març i el 29 de març vinent.

SEM es presenta en un acte organitzat per l’ANC de Catalunya Nord demà a les dotze del migdia a la Plaça de la Casa de la Vila. Hi haurà parlaments amb representants de l’ANC Empordà i Catalunya Nord a càrrec de Sebastià Pèlachs i Hervé Pi i també hi participarà el vicepresident de l’ANC, Jaume Marfany. Després es farà una ollada i, havent dinat, es presentarà el nou col·lectiu.  

El col·lectiu està format per entitats i partits polítics: la Federació per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes, l’Assemblea Nacional Catalana, Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Candidatura d’Unitat Popular, Europe Ecologie Les Verts i Unitat Catalana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem