07.03.2015 - 11:17
El dilluns 23 de febrer va esclatar una polèmica per la denúncia de l’entitat unionista Societat Civil Catalana contra un cartell presumptament vinculat al carnaval de Solsona que convidava a ‘anar a matar espanyols’. S’hi va afegir el sindicat ultra Manos Limpias, que va presentar una denúnica judicial. A partir d’aquí, va començar una doble investigació per trobar el responsable d’haver fet aquell cartell. Per una banda, els mossos d’esquadra feien la seva feina, i per l’altra, diversos usuaris de les xarxes socials van mirar de trobar l’origen del fals cartell.
‘La Retaguardia‘, un usuari anònim de Twitter que té un bloc a internet, ha fet un recull detallat d’aquesta investigació paral·lela a les xarxes. Hi explica com va esclatar la polèmica i el ressò que se’n van fer diversos mitjans espanyols que es van afanyar a acusar l’independentisme d’haver-se tret la careta de moviment pacífic. Fins i tot, el portaveu del PP a Catalunya, Enric Millo, es va escandalitzar:
“L’apologia de l’odi i la violència no és un joc ni una broma” http://t.co/7Y97vLRBwg @EnricMillo
— PPCatalà (@PPCatalunya) February 23, 2015
Després van començar a sortir veus que començaven a sospitar de l’autoria del cartell. Un dels primers va ser el dissenyador gràfic Jordi Calvís:
Surrealista el jaleo amb el cartell fals. Que és obra de l’unionisme ranci es descobreix en 2 minuts al Google Images cercant per data.
— Jordi Calvís (@jordicalvis) February 24, 2015
Aleshores, l’usuari de Twitter ‘Setze jutges‘ va respondre amb una cerca a través del servei de Google Imatges dels primers cops que el cartell s’havia compartit a la xarxa:
@jordiborras @jordicalvis @eduardvoltas pic.twitter.com/M7lw2g7UN1
— setzejutges (@setzejutges) February 24, 2015
Aquesta cerca posava sobre la taula dos noms entre els primers de fer córrer la imatge: Juan Arza, de Societat Civil Catalana, i Marcos Sánchez Siles, regidor del PP a Esplugues de Llobregat. Tots dos van esborrar més tard les referències al cartell dels seus perfils a les xarxes socials.
Un altre usuari de Twitter (@SenyorEarl) va descobrir d’on sortia la base per al disseny del cartell fals: una pel·lícula del 2005 anomenada ‘Guerrilla Girl’:
L’origen del cartell fake perpetrat pels unionistes és de Guerrilla Girl, un film de 2005. Tres estrelles a IMDb. pic.twitter.com/nXUQOEXvPm
— Lo Llimó de Gràcia (@SenyorEarl) February 24, 2015
Aquest dijous la cerca de l’origen del cartell va anar més lluny que mai quan un altre usuari de Twitter (@__tempus___) va penjar una imatge d’una captura d’una conversa d’un grup de WhatsApp pressumptament vinculat a Societat Civil Catalana:
Estimat alcalde de @Solsona_cat (@david_drg): la prova. #Solsona #GrupWhatsAppSCC pic.twitter.com/emsDkX3uSk
— temp (@__tempus___) March 5, 2015
Apuntava directament una persona anomenada Dani Caverd, que en la conversa del xat assumia la responsabilitat d’haver fet el cartell. Davant dels dubtes sobre la veracitat del xat, l’usuari de Twitter @elsomatent va demanar-li directament a Marco Antonio Fernández, regidor del PP a Mataró i interlocutor de Caverd en el xat, si la conversa era real:
Hola, @Marcosfdez: te pareces mucho a la foto del tuit de arriba. ¿Eres tu? @__tempus___ @Solsona_cat
— Kim Aulet (@elsomatent) March 5, 2015
Vegeu la captura de la conversa perquè Marco Antonio Fernández ha esborrat les seves respostes:
La investigació a les xarxes deixa un nom com a possible autor: Dani Caverd. La cerca de ‘La Retaguardia’ els porta a descobrir que Caverd és militant de Ciutadans a Sitges. Segons el diari Regió 7, els mossos investiguen ara Caverd com a possible autor del cartell fals del carnaval de Solsona que va indignar tant a Manos Limpias, Societat Civil Catalana, Ciutadans i el PP. Caldrà veure si finalment les denúncies presentades als jutjats per l’unionisme acabaran amb un activista unionista a l’ull de l’huracà.