La Sindicatura Electoral controlarà els mitjans públics i privats durant la campanya i podrà sancionar-los

  • Els grups del Parlament de Catalunya acorden que la llei electoral obligui a fer un enviament conjunt de la propaganda dels partits amb representació parlamentària

VilaWeb

Rafa Garrido – ACN

06.03.2015 - 16:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ponència de la llei electoral s’ha reunit de nou i els grups han consensuat la redefinició dels blocs electorals als mitjans durant la campanya. Tot i no tenir encara el redactat tancat, pretenen ‘superar els minutatges encotillats’ a la informació política d’aquells quinze dies i establir un sistema més general que garanteixi ‘la pluralitat, la neutralitat i la proporcionalitat a la representació’. Així, serà la Sindicatura Electoral de Catalunya qui, amb el CAC, controlarà que aquests principis es compleixin tant als mitjans públics com als privats, emetent informes diaris que els partits podran valorar i utilitzar com a argument corrector. La Sindicatura, aleshores, podrà sancionar si s’escau el mitjà en qüestió.

‘Es tracta de superar el sistema de minutatge encotillat i tancat que hi ha ara’. És la reflexió que gairebé tots els membres de la ponència sobre la futura llei electoral han repetit quan explicaven, informalment, els acords de la reunió d’aquest divendres. I és que, després de pactar de deixar per a la setmana vinent el debat sobre el sistema electoral que vol cada partit, han decidit de centrar-se en el tractament de la informació política durant la campanya als mitjans, els blocs de propaganda electoral i els enviaments de publicitat i paperetes a les llars catalanes.

De moment, encara no han acordat quin serà el redactat concret i, per tant, encara poden haver-hi certes discrepàncies. Però sembla que el consens és total en la necessitat de canviar el tractament i el control que hi ha ara mateix de la informació política en campanya, sobretot als mitjans públics. La proposta passa per modificar l’estricte minutatge sense incomplir els criteris que ja marca la llei orgànica de règim electoral general (Loreg) i que no poden deixar-se de banda.

Així, els grups volen que la llei expliqui que serà la Sindicatura Electoral de Catalunya l’encarregada de fer el seguiment i el control de la informació de la campanya, amb l’ajuda del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que és l’ens que disposa dels mitjans tècnics. Diàriament es faran informes que avaluaran el compliment dels principis de ‘neutralitat, pluralitat i proporcionalitat amb la representació’ per a tots els partits, però també s’introdueix el criteri periodístic com a element cabdal en l’avaluació dels continguts.

Aquests informes i la monitorització de la informació s’aplicarà tant a mitjans públics com a privats, de manera que si algun partit creu que un diari, una televisió, una ràdio o una agència incompleix algun d’aquests principis, podrà reclamar i presentar una queixa davant la Sindicatura, que serà qui decidirà si el mitjà incorre en alguna irregularitat durant la campanya. A més, és previst dotar la Sindicatura de capacitat sancionadora, amb un sistema de faltes lleus, greus i molt greus.

Aquesta possibilitat de reclamar a mitjans públics i privats ja la recull la Loreg, però mai s’ha fet servir a Catalunya per part de cap partit, i generalment la Junta Electoral manté el minutatge com a principal criteri per avaluar la informació apareguda. Els partits de la ponència també estudien que, juntament amb la Sindicatura i el CAC, el Consell de la Informació de Catalunya i el Col·legi de Periodistes puguin tenir també un paper en l’elaboració dels informes amb un caràcter consultiu.

Un sol sobre per a cada elector

D’una altra banda, els grups han acordat que la futura llei modifiqui els enviaments de propaganda i paperetes electorals. Així, la norma obligarà els partits amb representació parlamentària a participar d’una única tramesa postal conjunta. D’aquesta manera, cada ciutadà amb dret de vot rebrà un sol sobre amb informació i papereta de tots els partits que tenen representació al parlament, afavorint així un estalvi en els enviaments que calculen que suposarà reduir per cinc el cost final. Les formacions que no tenen representació parlamentària hauran de fer l’enviament pel seu compte, però si aconsegueixen entrar a la cambra, podran demanar una subvenció a posteriori per sufragar aquesta despesa.

Informació relacionada:

La llei electoral, a debat: com voten als altres estats d’Europa?

Esculls i sortides de la llei electoral

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem