06.03.2015 - 12:45
La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que el consell de ministres d’avui ha decidit presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la llei d’acció exterior de la Generalitat. Sáenz de Santamaría denuncia que la Generalitat pretèn establir un cos diplomàtic públic propi i que no té competència per fer-ho. Segons el govern espanyol, la Llei vulnera els articles 149.1 tercer de la constitució espanyola que reserva a l’estat la competència exclusiva en relacions internacionals, i el 97 que atribueix al govern espanyol la direcció de la política exterior.
Com ja ha fet en els recursos previs contra lleis catalanes, l’estat demanarà al TC la suspensió cautelar de la llei mentre el tribunal estudiï la impugnació presentada. A més, segons el govern espanyol, la Llei ‘busca desenvolupar una diplomàcia pública de Catalunya’ però ‘com que Catalunya no és un estat no és un subjecte internacional i no té capacitat per establir aquestes relacions diplomàtiques’.
El govern espanyol no ha presentat aquest recurs fins que no s’ha començat a desplegar la llei per la Generalitat. El consell de ministres considera que l’acció exterior de les comunitats autònomes ha de respectar un ‘criteri d’unitat de l’acció exterior de l’estat’.
La Llei d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea va entrar en vigor el 12 de desembre passat.
Recurs contra les delegacions a Viena i Roma
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit el passat 13 de febrer el recurs que el Ministeri d’Exteriors va presentar contra els decrets 167 i 168/2014 del Departament de la Presidència de la Generalitat per a la creació de les delegacions del govern català a Roma i Viena. En una interlocutòria a la què ha tingut accés l’ACN, la Secció Cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu del TSJC considera vàlida la compareixença del govern espanyol i per tant admet a tràmit el recurs. També designa com a magistrada a la jutgessa Ana Rubira Moreno i requereix a la Generalitat que li enviï l’expedient administratiu en un termini de 20 dies.
La interposició del recurs contra les delegacions de Roma i Viena s’ha donat a conèixer aquest divendres. Segons ha anunciat Sáenz de Santamaría, l’estat espanyol va interposar un recurs el passat 6 de febrer contra l’obertura de les delegacions de Roma i Viena. En aquest cas es va fer per la via administrativa i davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). ‘S’han obert aquestes delegacions sense complir uns requisits de legalitat que estableix la llei exterior’ espanyola, que són els informes d’Exteriors, ha dit Sáenz de Santamaría.
El recurs al TSJC es dirigeix contra el decret de la Generalitat del 23 de desembre del 2014 que modificava també el grau de representació de la delegació de Brussel·les, de manera que podria afectar també a la delegació existent. L’estat posa en dubte que es delegacions de la Generalitat siguin per impulsar la llengua i la cultura de Catalunya, i entén que més aviat podrien servir per ‘atiar el procés sobiranista’.
El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, va assegurar que la cinquantena de delegacions més que la Generalitat preveu posar en marxa en els pròxims mesos i anys seguiran la mateixa sort que les de Roma i Viena ‘sempre que no compleixin el que diu la llei: que és informar el Ministeri d’Exteriors perquè digui si això és coherent amb la política exterior espanyola, i al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques perquè digui si hi ha una solució més barata o eficient’.
Amb l’obertura de les delegacions de Viena i Roma, la Generalitat amplia la xarxa de què ja disposava a Brussel·les, Washington, París, Londres i Berlín, i amb la creació del càrrec de representant permanent davant de la UE, que va assumir fa unes setmanes l’excap de gabinet adjunt d’Afers Econòmics de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj.
Informació relacionada:
La Generalitat va informar el govern espanyol de l’obertura de delegacions tal com estableix la llei