02.03.2015 - 19:00
Els mesos que van des del desembre del 2013, quan s’anuncien els termes de la consulta sobre la independència de Catalunya, fins al 9-N, són probablement els més trepidants i apassionants de la història política de Catalunya. Són mesos plens d’intriga, de tensions, de maniobres de saló i a l’ombra, fins i tot d’operacions encobertes. Bona part d’aquests petits secrets que van acabar fent realitat el 9-N són la matèria del nou llibre de Vicent Partal, ‘Desclassificat:9-N‘, que arribarà a les llibreries el 26 de març, editat per RBA.
El director de VilaWeb ha optat per narrar els fets d’una manera diferent, com si fos una sèrie televisiva. A través de deu episodis Partal ensenya les interioritats del procés: com van ser les reunions, quines discussions hi hagué, com va intervenir Herrera per proposar la pregunta-arbre, què va passar amb la fallida candidatura conjunta de CiU i ERC a les europees, com va anar la famosa trobada entre Marta Rovira i Rajoy, quina va ser la clau de l’èxit del 9-N, què volien assaltar aquella nit els policies estacionats a Calella, què va fer el govern espanyol per entrebancar una reunió molt especial de Mas a Washington, qui eren els ultres que es van encarar amb Junqueras a la mesa electoral, què va rebre al mòbil David Fernàndez minuts després de l’abraçada amb Mas.
Del relat, que es complementa amb dos extres com si el llibre fos un DVD, n’emergeix una imatge diferent del procés: hom hi pot entendre les dificultats que va implicar, però també com va ser possible de convertir en un gran èxit allò que setmanes abans semblava que havia de ser un fracàs col·lectiu. Partal afirma que el 9-N va ser un formidable procés revolucionari, del qual els governs europeus van prendre bona nota, el preludi imprescindible d’allò que ha de passar després de les eleccions del 27 de setembre.