26.02.2015 - 13:29
El ple del Consell General del Poder Judicial espanyol debat des de les onze del matí la proposta d’expulsió del jutge Santiago Vidal per haver participat en la redacció d’una constitució catalana. Ja ha fet dos recessos i fins a la tarda no ha entrat al fons de la qüestió, després de dues votacions ajustades. Això demostra la divisió que hi ha entre els vocals del CGPJ sobre aquesta qüestió, però tot apunta que serà expulsat. Aquesta tarda, el ple ha aprovat per 12 vots a 9 el relat de fets de la resolució sobre el cas del jutge Santiago Vidal, pas previ a la votació sobre la sanció a què s’enfronta el magistrat.
El ponent de la resolució, Rafael Fernández Valverde, ha plasmat al text l’explicació dels fets que va redactar el promotor de l’acció disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, fet que apunta que una majoria del ple s’inclina també per sancionar Santiago Vidal. Els vocals, que porten tot el dia abordant diversos aspectes del cas, han rebutjat també per 14 vots contra 7 l’argument de Santiago Vidal respecte a una suposada indefensió.
Al matí, el ple ha destinat dues hores a discutir sobre si l’òrgan competent per a decidir una possible sanció havia de ser el ple o bé la comissió disciplinària, restringida a set membres. Ha decidit, per dotze vots favorables i nou en contra, de mantenir la competència a mans del ple. Després han debatut una de les al·legacions de Santiago Vidal, que argumentava que l’expedient contra ell havia expirat. En aquest cas, els vocals han rebutjat la qüestió per tretze vots a vuit.
La proposta d’expulsió de Jesús Fonseca-Herrero
El ple del CGPJ discuteix la proposta d’expulsió formulada pel promotor de l’acció disciplinària, Jesús Fonseca-Herrero, que la fiscalia ha assumit. El plenari és format majoritàriament per magistrats designats a proposta del PP i es preveu que l’expulsió contra Vidal sigui aprovada. El jutge podrà recórrer al Tribunal Suprem, però la sanció serà d’aplicació immediata.
Els magistrats han de decidir si acaten el criteri de l’instructor i de la fiscalia o bé atenen als arguments del jutge Vidal, que en les declaracions davant el promotor i la comissió disciplinària va recordar que havia elaborat aquell document en les seves hores lliures i que no havien interferit gens amb la seva feina com a jutge. Vidal compta amb el suport de Jutges per la Democràcia, que considera que aquesta persecució per qüestions polítiques és ‘inquisitorial’.
Per contra, el promotor de l’acció disciplinària i el fiscal consideren que Vidal ha actuat ‘amb manifesta i inexcusable inobservança de deures tan importants del seu estatut jurídic com els de fidelitat a la carta magna [espanyola] i l’ordre jurídic de manera reiterada’.
Segons Fonseca, ha incomplert greument els articles 417.6 i 417.14 de la llei orgànica del poder judicial per ‘haver participat activament, i al marge de qualsevol cobertura, en un grup de treball de composició heterogènia que tenia per objecte elaborar i redactar una constitució catalana amb la finalitat, expressament admesa, de posar-la a disposició o que servís de model dels qui promoguessin la celebració d’una consulta per l’anomenat dret de decidir i la independència de Catalunya’.
En l’escrit de conclusions afegeix: ‘[Vidal] ha portat a terme declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya de manera reiterada, i ha donat suport a iniciatives polítiques d’institucions públiques catalanes i d’entitats privades sobre un procés amb aquesta finalitat’.
A començament de mes, Vidal deia: ‘Si em fan fora, presentaré un recurs al Tribunal Suprem i espero que en dos anys em digui que em puc reincorporar a la meva feina. No em vull ni imaginar que ja no pugui tenir feina de jutge.’ I afegia que l’expulsió assenyalaria un retorn a les depuracions de càrrecs públics per motius ideològics.
Gairebé un any d’expedient
La decisió del CGPJ posarà punt final a un procés que ha durat gairebé un any, en què l’instructor de la causa ha provat unes quantes vegades d’apartar Vidal de la carrera. Primer durant la fase d’investigació que va començar a final d’abril del 2014, quan el CGPJ va cridar a declarar el magistrat; feia poc que Vidal i nou magistrats més havien anunciat que treballaven en la redacció d’una constitució per a una Catalunya independent.
El 9 d’octubre del 2014, després de la fase d’instrucció, Fonseca-Herrero va decidir finalment d’obrir-li expedient i va demanar al CGPJ que el suspengués cautelarment de funcions. Ja aleshores, el promotor de la causa considerava que Vidal havia de ser apartat per la ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’.
Informació relacionada:
Editorial de Vicent Partal: Vidal l’expulsen per nosaltres
Lliuren al CGPJ 25.000 signatures de suport a Santiago Vidal
El poder judicial espanyol prepara l’expulsió de Santiago Vidal