25.02.2015 - 16:14
El PP ha tombat les esmenes a la totalitat presentades pels tres partits de l’oposició (PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida) per tornar al govern el projecte de Llei de Senyes d’identitat. Durant el debat a les Corts, l’oposició ha criticat el projecte, acusant el PP de voler fer electoralisme, obviant informes del Consell Jurídic Consultiu que manifesten que la llei no és necessària. Els partits han considerat que la nova norma dividirà la societat entre ‘bons i dolents valencians’. La inclusió d’entitats contràries a la unitat de la llengua en l’Observatori que crea la llei i la protecció BIC del Bous al Carrer han estat criticades.
El conseller de Governació, Luís Santamaría, ha defensat la proposició de llei assenyalant que es fonamenta la necessitat d’impulsar ‘una resposta institucional, jurídica i política davant de plantejaments que han optat per auto-excloure’s del mandat constitucional i estatutari’. Santamaria ha afegit que són plantejaments ‘contraris a la nostra norma estatutària’ i que ‘igual redefineixen la denominació oficial del nostre idioma o territori, que plantegen substitucions identitàries per al nostre himne i bandera’
El conseller també ha dit que la creació de l’Observatori ‘reforçarà la consideració del valencià com a principal senya d’identitat’ i que no es farà a costa de les competències d’altres organismes. Així mateix, Santamaría ha dit que amb la llei els Bous al carrer passaran a tenir protecció de Bé d’Interès Cultural.
Durant la defensa de les esmenes a la totalitat, el diputat d’Esquerra Unida del País Valencià, Lluís Torró, ha dit que un govern responsable hauria d’actuar defensat la seva llengua, ‘que cada vegada és més coneguda però menys utilitzada perquè pateix un greu deteriorament del seu prestigi social. No resulta estrany després de veure el que ha passat amb l’alcaldessa de València’.
Torró ha lamentat que l’Observatori de les senyes d’identitat (amb potestat per avaluar la idoneïtat de subvencions a entitats o actes contràries a les senyes estatutàries) estigui integrada per entitats seccionistes de la llengua catalana. ‘A mi m’agradaria saber si algun dels membres d’aquestes entitats han trepitjat alguna vegada una facultat de filologia’, ha dit.
El diputat d’EUPV ha assenyalat que l’únic enemic extern que pot agitar el PP és el catalanisme però ha advertit que ‘no els funcionarà’ i que ‘representa una autèntica irresponsabilitat’ atès que ‘volen estigmatitzar una altra manera d’entendre una altra identitat que no sigui la blavera’.
Al seu torn, el diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha dit que aquesta llei és una mostra de ‘pa i circ’ perquè el PP és incapaç de resoldre els problemes reals dels valencians i ha remarcat que si una de les principals senyes d’identitat és el valencià, l’alcaldessa de València ha inventat el ‘ritabarberià’.
El diputat del PSPV-PSOE, Rafael Rubio, ha dit que la llei busca distingir entre ‘bons i dolents’ valencians i ha dit que l’Observatori és una espècie de ‘sant ofici’. Rubio ha assenyalat que la llengua està en perill ‘si deixen solta Rita Barberá’ i ha criticat que el PP parli de senyes d’identitat quan ha tancat Ràdio Televisió Valenciana.
El diputat socialista també ha retret que la delegació del govern espanyol no hagi denunciat la presència de grups d’extrema dreta amb simbologia nazi a la processió cívica del 9 d’octubre. ‘Això és un atac de veritat als símbols’, ha dit.
Els populars han defensat la llei és ‘inclusiva’ i que permetrà que ‘res ni ningú posi en perill el ser i el sentir del poble valencià’. El portaveu del PP, Jorge Bellver, ha dit que l’oposició esmena la llei perquè ‘creu en els Països Catalans, no en aquest poble’.
Bellver ha assenyalat que la Llei de senyes d’identitat vol ser un homenatge ‘a tots els que han construït la veritable ànima del poble valencià: Francesc de Vinatea, Sant Vicent Ferrer, Joanot Martorell, Roís de Corella, Teodor Llorente, el pare Fullana o els nostres contemporanis Manuel Broseta o Vicent González Lizondo. Estarien orgullosos d’aquesta llei i la votarien amb nosaltres’.