Cercant els moments estel·lars de lluita per la llibertat

  • El Born comença dimecres un cicle de conferències coordinat per l'historiador i periodista Enric Vila · David Fernàndez i Patrícia Gabancho fan la primera sessió

VilaWeb

Redacció

23.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Born Centre Cultural de Barcelona comença dimecres un cicle de cinc conferències dedicat als ‘moments estel·lars de la lluita per la llibertat‘. Coordinat per l’historiador Enric Vila, s’inspira en el llibre ‘Moments estel·lars de la humanitat’ de Stefan Zweig, per reflexionar sobre un concepte central en la història occidental i alhora complex i difícil de fixar: els ideals de llibertat. S’hi analitzarà l’acció de diverses figures destacades com ara Ramon Llull, Joanot Martorell, Pau Claris, Cristòfor Colom o l’espia Joan Pujol. La primera sessió, sobre Ramon Llull i l’heterodòxia, comptarà aquest dimecres amb la participació de Patrícia Gabancho i David Fernàndez.

‘Zweig era un mestre explicant categories humanes a través d’anècdotes històriques. Representa molt bé una generació d’escriptors antielitistes que creien en la cultura i la divulgació com a motor del progrés de la humanitat. El Born sempre ha volgut entroncar amb l’Europa dels cafès i la cultura de masses ben entesa que representa Zweig. D’aquí ve el nom del cicle de conferències’, explica Vila.

Són unes conferències amb dos convidats que es faran el dimecres a les set del vespre a la sala Moragues del Born CC, amb entrada gratuïta i aforament limitat. Primer parlarà un dels ponents sobre la figura a què va dedicada la conferència i el tema d’anàlisi anunciat i l’altre ponent comentarà l’exposició feta pel primer en un format que propiciï el debat.

Conferència sobre Jordi Pujol, desprogramada

També s’havia programat una sessió dedicada a Jordi Pujol i la lluita contra el franquisme, però es va desprogramar la setmana passada. Hi havien de participar Jordi Amat i Agustí Colomines el 18 de març. Les explicacions de l’organització van ser que pensaven dedicar un cicle complet a la figura de l’ex-president de la Generalitat.

Ramon Llull i l’heterodòxia

Patrícia Gabancho i David Fernández dedicaran la sessió de demà passat a la visió heterodoxa de Ramon Llull (19.00). ‘Gabancho presentarà el filòsof mallorquí a través d’un “moment Zweig”, i a partir d’aquest episodi farà un retrat general del personatge i la seva lluita per ampliar els límits mentals de la seva època’, explica Vila. ‘David Fernández abordarà el debat partint dels conceptes heterodòxia i dogmatisme.’

Cristòfor Colom i la primera globalització

Cristòfor Colom i la primera globalització centrarà la segona sessió de conferències, el dimecres 4 de març (19.00). ‘L’enginyer industrial i doctor en ciència política Roger Mallola parlarà de la figura de Cristòfor Colom i de l’impacte que va tenir en la política i la cultura europees la descoberta d’Amèrica. El politòleg Manuel Manonelles comentarà l’exposició de Mallola i parlarà del paper dels catalans al continent americà, recordant que en la conquesta de l’oest, per exemple, hi van participar més burros del nostre país que no pas cavalls’, comenta Enric Vila.

Joanot Martorell i l’eròtica del poder

Melcior Comes i Francesc Homs debatran sobre l’eròtica del poder, a partir de la figura de Joanot Martorell. La ponència serà dimecres 11 de març a les set de la tarda. ‘L’escriptor Melcior Comes parlarà de Joanot Martorell i de la transformació que la cultura política va experimentar durant el Renaixement, a partir de la vida de l’escriptor i de la seva obra “Tirant lo Blanc”. Seguint el fil del “moment Zweig” que Comes utilitzi per explicar Martorell i la seva època, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, parlarà de l’eròtica del poder i del maquiavel·lisme’, ens diu Vila.

Pau Claris contra l’absolutisme

L’exemple de Pau Claris contra l’absolutisme centrarà la quarta ponència, dimecres 25 de març a les set de la tarda. Vila ens en presenta els ponents: ‘Héctor López Bofill, professor de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, parlarà de l’enverinament de Pau Claris i de la política del 94è president de la Generalitat per convertir Catalunya en una república independent sota la protecció de França. Joel Joan comentarà l’exposició de López Bofill i parlarà de la seva experiència com a cap visible de l’independentisme, quan no era una opció majoritària i va tenir notícia del cas d’Èric Bertran.’

Joan Pujol (‘Garbo’) contra els nazis i el desembarcament de Normandia

La darrera ponència es destinarà a parlar de Joan Pujol (‘Garbo’) i la seva lluita contra els nazis, dimecres 1 d’abril a les 19.00. ‘David Madí i Joan Todó parlaran de la vida de l’espia Joan Pujol, i especialment del seu paper en l’èxit del desembarcament de Normandia. Todó en farà el perfil biogràfic i psicològic i Madí se centrarà més en la contribució dels nord-americans a la cultura europea de la segona meitat del segle XX i la seva influència en la política catalana’, explica Enric Vila.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem