Milers de persones reclamen un nou model educatiu al País Valencià a ritme de cercavila

  • Una desena de muixerangues van encapçalar la marxa d'Escola Valenciana pel centre de la València

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones van reclamar ahir un canvi de política educativa al País Valencià en la cercavila reivindicativa que amb el lema ‘Crida per l’escola que volem‘ va organitzar Escola Valenciana. En ocasió del Dia Internacional de la Llengua Materna, centres escolars, entitats i col·lectius van participar en una manifestació a València per a visualitzar la voluntat d’un canvi de govern a la Generalitat que impulsi un nou model educatiu. La crida fou l’avantsala de les Trobades 2015 d’Escola Valenciana.

Moments abans de començar el president de l’entitat, Vicent Moreno, va expressar la satisfacció per la bona acollida de la proposta amb participació de tot el País Valencià i va comparar l’esperit de les muixerangues amb el d’Escola Valenciana: ‘Es construix amb una forta base, persona a persona, fins a enlairar-se gràcies a la feina col·lectiva i ben organitzada que té com a colofó un xiquet al cim, que per a nosaltres representa el futur del nostre poble, l’alumnat valencià que es mereix la millor educació possible.’


Cercavila Escola Valenciana. 21 febrer 2015 per vilawebtv

Una desena de muixerangues, justament, van ésser les encarregades de guiar els participants en la cercavila, que va eixir a les sis de la plaça de Sant Agustí de València: la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga de València, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d’Alacant, la Congolla-Muixeranga de Castelló, la Muixeranga del Camp de Túria i la Muixeranga del Camp de Morvedre.

Rere seu, la primera pancarta era duta per alumnes de centres educatius amb el títol ‘Som el futur’. Sobre la presència dels nens, Vicent Moreno va destacar que eren ‘els qui gaudiran d’un canvi de model educatiu amb el canvi de govern a la Generalitat Valenciana’. 

A continuació es podia veure la pancarta de la junta directiva d’Escola Valenciana, seguida per representants polítics, representants de sindicats i pares i mares, entitats cíviques i les coordinadores comarcals d’Escola Valenciana organitzades de sud a nord. 

Les coordinadores van anar acompanyades per colles de música i cultura popular valenciana de les comarques a les quals pertanyien: nans i gegants, grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines, xarangues i batukades.

L’acte es va acabar a la plaça de la Mare de Déu de València, on el president d’Escola Valenciana va llegir el manifest de la ‘Crida per l’escola que volem’ i on les muixerangues van alçar torres humanes en homenatge a l’escola pública, de qualitat i en català que vol la societat valenciana. La Dansà Popular de l’Horta Nord hi va posar el punt final. 

Allà mateix Vicent Moreno es va adreçar als participants: ‘L’any passat la Conselleria d’Educació va prohibir que férem la conferència de premsa de presentació de les festes per la llengua en una escola pública. La vam haver de fer al carrer. És per això que enguany presentem directament les Trobades 2015 als carrers del Cap i Casal, perquè volíem que fóra la societat la gran protagonista d’aquesta presentació i perquè el govern Fabra tinga ben clar que les censures no porten enlloc. Hui diem ben clar i ben alt que ningú no podrà silenciar la nostra veu, la veu de la nostra escola, l’escola que volem.’

A la ‘Crida per l’escola que volem’ van assistir representants del PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, Els Verds, Podem, CUP, Comissions Obreres del País Valencià, UGT del País Valencià, Intersindical Valenciana, Confederació Gonçal Anaya, FAPA València, FAPA Penyagolosa, FAPA Enric Valor, Associació de Directors d’Instituts, Associació Valenciana de Directors d’Infantil i Primària, STEPV, Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres, Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT, SEPC, BEA, COS, València Laica, Acció Cultural, Ca Revolta, ACICOM, Societat Coral El Micalet, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Salvem el Cabanyal, Xúquer Viu, FOLC, Òmnium Cultural, Amics de la Bressola, Institut d’Estudis Catalans, FAPAC i Enllaçats per la Llengua.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem