Qui són i què pretenen Pegida Catalunya?

  • El moviment islamòfob nascut a Alemanya vol que l'Hospitalet de Llobregat sigui 'el Dresden català'

VilaWeb
VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

21.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El moviment islamòfob i ultradretà Pegida, nascut a la ciutat alemanya de Dresden, es vol implantar al nostre país. I ja hi ha un nucli reduït d’activistes que hi treballa, amb el suport i l’assessorament de Plataforma per Catalunya. Aquesta setmana un grup anomenat Pegida Catalunya ha anunciat la intenció de convocar una primera mobilització, i que per això demanaria una autorització al departament d’Interior de la Generalitat. En aquest comunicat tan sols hi havia el domini pegida.cat, que redirecciona a una pàgina de Facebook amb uns vuit-cents seguidors. Però qui hi ha al darrere?

Pegida, que són les sigles de Patriotes europeus contra la islamització d’Occident, ha protagonitzat diverses polèmiques a Alemanya, l’última de les quals va ser la dimissió del seu dirigent, Lutz Bachmann, per haver aparegut disfressat de Hitler en unes fotos difoses a Facebook. Però també ha estat capaç de mobilitzar milers de manifestants en concentracions de caire xenòfob.

Una d’aquestes manifestacions fou el 12 de gener proppassat, per condemnar la matança a la seu de la revista Charlie Hebdo, cinc dies abans. En aquella manifestació van assistir també uns quants dirigents de Plataforma per Catalunya, entre els quals el secretari general, Robert Hernando, i el regidor de l’Hospitalet de Llobregat Daniel Ordóñez. La cúpula de PxC va aprofitar el viatge per establir contacte amb Pegida, per impulsar un moviment semblant a l’estat espanyol. I concretament a Catalunya.

Hernando explica en declaracions a VilaWeb: ‘Ells ja es coneixien, i ens van dir que tenien un nucli de gent que treballava a Espanya per intentar portar el moviment a tota Europa.’ El dirigent de PxC afegeix que uns dies després ell mateix es va reunir amb un nucli d’uns sis o set individus que ja organitzaven Pegida en diversos llocs de l’estat, com ara a Catalunya, al País Valencià i també a Andalusia. Diu Hernando que aquesta gent són un nucli reduït, que està en contacte directe amb la direcció de Pegida a Alemanya, i que demanaven al partit ultra consell i assessorament sobre com actuar. ‘La majoria són alemanys afincats aquí, amb residència a Màlaga, Cadis, Almeria… I també n’hi ha que viuen a Catalunya. Són alemanys i amics seus catalans.’

Diu que volen començar a fer concentracions a Catalunya en primer lloc, perquè han vist que hi ha un Plataforma per Catalunya, amb un discurs semblant i que en les eleccions municipals ha aconseguit molts milers de vots. I PxC els va dir que els donarien suport.

La intenció de la gent que ha començat a organitzar Pegida Catalunya és, segons Hernando, trobar un Dreden català, és a dir, una ciutat on mirar de fer-se forts i aplegar suport popular. I van pensar en tres ciutats: Terrassa, Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat. Finalment, aconsellats per PxC, van optar per concentrar-se en l’Hospitalet.

El 28 de gener passat ja hi va haver un intent de concentració d’un grup anomenat PECIDO (Patriotes Europeus contra la islamització d’Europa), que, segons Hernando, no formaven part del moviment Pegida a Catalunya ni a Espanya. L’objectiu, però, era el mateix: difondre un discurs islamòfob. Finalment, aquella convocatòria es va acabar desconvocant i no queda clar si hauria acabat tenint pas cap suport.

Ara hi ha un nou intent de traslladar al carrer aquest moviment que a casa nostra es restringeix de moment només a la xarxa. Plataforma per Catalunya hi dóna suport, però des de lluny: si el moviment fracassa, el fracàs no serà de PxC; si aconsegueix suport, el partit ultra es podrà penjar la medalla.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem