El govern preveu declarar la independència si el govern espanyol es nega a negociar

  • El secretari d'Exteriors de la Generalitat denuncia les traves del govern espanyol contra l'acció exterior catalana · Ho ha dit al parlament escocès

VilaWeb
Redacció/ACN
19.02.2015 - 17:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat, Roger Albinyana, ha explicat al diari escocès The Scotsman que el govern preveu declarar unilateralment la independència després de les eleccions del 27 de setembre si el govern espanyol es nega a obrir una negociació de secessió. Albinyana explica que la Generalitat prefereix una transició negociada amb l’estat espanyol, però no descarta haver de fer una DUI si el 27-S la independència guanya. Afegeix que si Espanya no accepta de negociar enviarà un missatge molt negatiu al món. ‘Com a govern no descartem cap mitjà que ens porti a complir la voluntat i el mandat que ens donin els ciutadans de Catalunya’, diu Albinyana.

A més, Albinyana ha comparegut avui davant el comitè de Relacions Exteriors i Europees del parlament escocès per explicar l’estratègia del govern en matèria d’acció exterior. La compareixença s’ha fet a petició de la cambra escocesa i també hi han participat els responsables d’afers estrangers dels governs basc i flamenc, María Ángeles Elorza i Lukas Van Hamme. Albinyana ha lamentat les dificultats que troba l’executiu català en la seva acció exterior. Una situació que ha contrastat amb la del Quebec, que té un estatut diplomàtic atorgat pel Canadà, una condició que l’executiu espanyol nega a la Generalitat.

L’acció exterior, un instrument al servei de la gent

Albinyana ha recordat que l’acció exterior de la Generalitat de Catalunya es remunta pràcticament als orígens de l’autonomia restaurada. La delegació catalana a Brussel·les es va obrir l’any 1986, quan era l’única delegació d’una comunitat autònoma espanyola davant les institucions europees. També ha fet una radiografia de la presència internacional de Catalunya i ha recordat que, a banda les set delegacions que té el govern, hi ha 37 oficines d’Acció a tot el món i un seguit d’oficines sectorials, com ara les de Turisme de Catalunya o les de l’Institut Ramon Llull (IRL).

Així mateix, ha explicat als diputats escocesos que la presència exterior catalana ‘és un instrument que serveix a les necessitats de Catalunya i la seva gent’ a partir de quatre pilars principals: la representació institucional del govern, la internacionalització de l’economia catalana i la captació d’inversions, l’atracció de turisme i el foment de la cultura i la llengua catalanes. Les delegacions i les oficines sectorials –ha dit– són una inversió econòmica eficient perquè treballen en la defensa integral dels interessos de Catalunya. Albinyana també ha parlat de les iniciatives del govern en matèria de diplomàcia pública, amb la creació del Diplocat fa tres anys, i en matèria de projecció mediàtica internacional de Catalunya, mitjançant el Programa Eugeni Xammar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem