21.02.2015 - 06:00
Recordeu quan abans, en una reunió d’amics, ensenyàveu les fotos de les vacances amb el projector de diapositives? Perquè lligarem el tema de la setmana anterior, quan parlàvem dels media center i la manera de reproduir contingut multimèdia al nostre televisor, amb el d’aquesta setmana, i convertirem el media center en una màquina de matar perquè us explicaré el sistema d’editar els fantàstics vídeos de les vostres vacances o del dia que vau anar a fer una paella, etc., i que ben reproduïts al vostre media center pot posar fi a totes les vostres amistats…
Ara, també ho podeu fer servir per a unes altres coses menys perilloses. Per exemple, imagineu que algú del vostre entorn és a punt de fer els cinquanta anys, li prepareu una festa sorpresa i voleu fer-li un vídeo dels millors moments de la seva vida i teniu un grapat de suports, no sols en vídeo, sinó també en foto o música de la seva vida. Un bon programa editor de vídeo us farà quedar com uns senyors o senyores…
La guerra dels formats
El primer problema que us trobareu quan aneu a treballar amb vídeos és la guerra dels formats. N’hi ha per a donar i regalar, així que el primer que haureu de fer és convertir-los a un d’aquests que entengui el vostre programa d’edició.
Si el vostre format no és digital, com una cinta de Super8 o un vídeo Beta i VHS, i no voleu ni necessiteu comprar el hardware específic, quasi totes les botigues de fotografia us oferiran el traspàs d’aquests suports a digital (normalment DVD) per un cost força raonable. En una demostració de les habilitats d’internet, podeu provar els de Digital Lab, a la Pobla de Segur: la seva pàgina web és millorable, però la feina és excel·lent. Una mica més propers són els de Videolab, al carrer Santaló de Barcelona.
Si el vostre format és digital, aquí teniu uns quants programes que us facilitaran la vida:
· FfmpegX, un codificador per a MacOSX i un dels millors. De fet no és un programa, sinó simplement una interfície gràfica per a vint eines o programes de Unix.
-Llegeix MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DIVX, XviD, VOB no encriptat i VIDEO_TS, Quicktime .MOV, .DV, .WAV, Real Audio, Real Video, H.263, MP4 H.264, PGM, YUV, PPM, AC3, PCM8/16 bits, mulaw/Alaw, WMA-1/2, SUN AU format, MP2, MP3, AAC, 3GP, FPS1, ALAC, i més formats.
-Converteix els formats esmentats a DivX, AVI XviD, H.264 MP4, MOV, DV, 3GP, Sony PSP, MP2, MP3, AAC, AC3, MPEG-1, MPEG-2, VCD, CVD, SVCD, KVCD, KSVCD, DVD, KDVD i MPEG-TS.
-Admet subtítols en format VobSub, SubRip, MicroDVD, SubViewer, Sami, VPlayer, RT, SSA, AQTitle, JACOsub i Tempsut.
Vaja, que si hi ha algun format que no sap de quina manera tractar-lo no cal que busqueu alternatives.
· HandBrake és una eina per a Mac OSX, Windows i Ubuntu que també converteix pràcticament qualsevol format, però el que el fa més senzill és que té una sèrie de formats predefinits de sortida que simplifiquen molt la tasca d’elegir com volem que quedi el nostre vídeo.
Igual que l’anterior, és lliure i de codi obert.
· Any Video Converter és un programa comercial que us ofereix la versió senzilla gratuïta amb l’esperança que compreu la pro.
· I, per acabar, deixeu-me parlar del fenomen VisualHub de Mac, un programa de conversió de formats tan i tan bo i ben fet, que tot i que Techspansion, els seus creadors, van deixar d’actualitzar-lo l’octubre del 2008, encara avui és dels millors i més ràpids programes de conversió de vídeo. Només el 2011 van haver de llançar-ne una modificació per a evitar que el programa demanés el registre que era totalment innecessari, perquè feia tres anys que s’havia deixat d’actualitzar. Encara el podeu baixar de la seva web.
Editors de vídeo
Ja tenim el que volem editar en el format que necessitem. Ara anem per feina.
· Avidemux és un editor de vídeo lliure per a tallar, filtrar i codificar vídeos. Funciona amb AVI, DVD, MP4 i ASF i té versions per a GNU/Linux, BSD, Mac OSX i Windows amb llicència GNU GPL.
Avidemux és l’Instagram del programari d’edició de vídeo: ràpid, senzill i amb grans capacitats. Les feines es poden automatitzar a còpia de projectes, cues de feina i capacitats de scripting.
És el programa perfecte per a feines d’edició, fins i tot algunes de ben professionals.
Si teniu un Mac amb Mavericks (10.10) tindreu problemes per a fer-lo funcionar. Proveu aquest build especial d’Avidemux per a Mavericks: hi ha gent a qui li ha funcionat i gent que no… O bé llegiu la manera de fer-ho amb Homebrew, no és una solució per a no iniciats amb el terminal 🙂
· Lighworks per si voleu un programa professional gratuït, a canvi d’una corba d’aprenentatge alta. Vaja, que necessitareu dies i dies per a llegir la documentació i veure els tutorials en vídeo. En aquest cas Lightworks és el vostre programa: quan el domineu podreu presumir de treballar amb el mateix programa que es va fer servir per a algunes parts de ‘Missió: impossible’ i ‘Batman’.
La versió free importa qualsevol format, però només exporta a format web de YouTube fins a 720 p (H.264 / MPEG-4). Per a uns altres formats haureu de comprar la versió pro, però per a fer els vostres vídeos personals no us l’acabareu. La seva publicitat diu que els darrers vint-i-cinc anys Lightworks s’ha fet servir per editar alguns dels millors films de la història del cinema: ‘LA Confidential’, ‘Pulp Fiction’, ‘Heat’, ‘Road to Perdition’, ‘Hugo’, ‘The King’s Speech’ i moltes més.
I no ens oblidem d’iMovie, Final Cut ProX i de Windows Movie Maker.
· Si no sou un professional i teniu un Mac, no hi doneu més voltes: aneu directament a iMovie, que ve amb tots els Macs i que des de fa molts anys té la fama, ben merescuda, d’ésser un dels productes més pensats en l’usuari. Et permet d’importar i editar vídeo en molt formats, com per exemple telèfons, càmeres de vídeo, etc., i té una interfície de treball molt neta i fàcil.
Les imatges i l’àudio s’arrosseguen i s’ordenen en una línia de temps, es poden fer previsualitzacions, afegir efectes i fer uns crèdits magnífics perquè quedi clar qui n’és l’autor i, finalment, exportar-ne el resultat final a YouTube o DVD o a qualsevol format que vulguem per al nostre media center.
· Final Cut ProX (300 euros a la botiga d’Apple) és el pas professional per als usuaris de Mac. És, per exemple, el que fem servir per editar i crear l’Internauta… bé, per ser exactes, el que fa servir en Jordi Carreño, el nostre gran tècnic, així que si ens voleu fer la competència, penseu primer en totes les hores que passareu per aprendre com funciona. I ja sabeu, dels covards, mai no s’ha escrit res.
· Windows Movie Maker és un altre editor de vídeo senzill que, com podeu deduir pel nom, és per a equips Windows i ve en tots els PC. Té un sistema similar al d’iMovie, per no dir copiat, i també us pot resoldre el problema senzill del vídeo de la paella 🙂
Escolliu el sistema que escolliu, l’edició de vídeo us representarà moltes hores de feina, però també moltes satisfaccions. Això sí, tingueu pietat dels vostres amics. Us animo que ho intenteu, qui sap si descobriu una vocació oculta i tal com estan les coses fins i tot potser una bona font d’ingressos. En tot cas, és una activitat gratificant per qui la fa. Això de remenar entre els records ens fa veure-ho tot des d’una altra perspectiva.