Mas anuncia un pla per a desconnectar d’Espanya

  • En mig any impulsarà un pla d'estructures d'estat, el desplegament de la hisenda pròpia i un inventari d'infrastructures estratègiques

VilaWeb

ACN

17.02.2015 - 13:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els set mesos que resten fins a les eleccions del 27 de setembre han de servir perquè el govern faci feina i enllesteixi la que té començada. I també per a preparar la desconnexió respecte d’Espanya. Aquesta és la idea que ha transmès el president de la Generalitat, Artur Mas, en la conferència de premsa en què ha presentat les deu línies d’actuació per als mesos vinents. Tres dels propòsits principals del govern són el desplegament d’una hisenda pròpia, el reforç de l’actuació exterior de la Generalitat i l’elaboració d’un pla d’infrastructures estratègiques. L’objectiu: ‘deixar-ho tot a punt en cas que arribi una desconnexió legal amb la resta de l’estat’.

Tres dels eixos d’actuació de Mas tenen el propòsit de preparar el terreny per a independitzar-se de l’estat espanyol: un pla executiu per a la preparació d’estructures d’estat, el reforç i la consolidació de l’acció exterior i un pla d’infrastructures estratègiques.

Quant a les estructures d’estat, es farà un pla que detalli les que ja hi ha disponibles i les que seran necessàries en cas de disposar d’un estat propi. A més s’hauran d’aplicar noves mesures i planificar actuacions a dur a terme en coordinació amb el Consell Assessor per a la Transició Nacional.

També caldrà donar impuls a la hisenda pròpia, presentant un nou model, que tingui en compte tot les implicacions de disposar d’una hisenda.

Caldrà planificar i dissenyar una seguretat social catalana durant els sis mesos vinents. El pla, l’elaborarà el Departament d’Economia amb el suport d’Empresa i Ocupació i Benestar i Família.

Mas també ha anunciat el desplegament de la llei d’acció exterior 2015-2018, que començarà reforçant les dues noves delegacions, a Àustria i a Itàlia, i impulsant la delegació davant de la UE, presidida per Amadeu Altafaj.

I també ha anunciat l’elaboració d’un sistema de protecció i resposta a instal·lacions estratègiques: xarxes, sistemes i equips físics essencials que caldrà tenir controlats en el moment de la desconnexió de l’estat espanyol. Això inclou l’abastament d’aigua, les infrastructures energètiques de qualsevol mena, les logístiques i de mobilitat, com ara ports, aeroports, vies de tren i carreteres, i els sistemes de telecomunicacions.

Segons que ha explicat Mas, d’ací a mig any, abans de la campanya de les eleccions del 27 de setembre, tornarà a comparèixer per a fer un balanç del grau d’implantació de totes aquestes mesures.

Els dos nous comissionats

Entre els eixos d’actuació bàsics que ha anunciat Mas, també hi ha propostes per a la creació d’ocupació, la millora del teixit industrial, la lluita contra la pobresa, al suport a famílies amb polítiques d’habitatge, educació i salut, i per la transparència de l’administració pública, entre més àmbits. Per a reforçar algunes d’aquestes actuacions, ha anunciat que es crearien dos comissionats: el de la transparència, que presidirà Núria Bassols, i el de la transició nacional, presidit per Carles Viver i Pi Sunyer.

Adscrits als departaments de Presidència i Governació, respectivament, els nomenaments s’aprovaran formalment la setmana que ve. El president també ha fet una declaració d’intencions amb vista a la legislatura vinent: en cas tingui responsabilitat de govern després de les eleccions del 27-S, crearà una conselleria d’Afers Estrangers.

Mas veu més tranquil·litat i normalitat en la relació amb ERC

Pel que fa a les relacions entre CiU i ERC, Mas ha dit que es trobaven en un moment de ‘més tranquil·litat i normalitat’, que és com hauria d’haver estat sempre i el que convé ‘per a formacions polítiques que persegueixen objectius comuns’. ‘Si compartim aquests objectius, és lògic que hi hagi una situació de major normalitat’, ha reblat.

Ara bé, ha descartat l’entrada d’ERC al govern, amb l’argument que no es posarà ara a ‘desmuntar les estructures actuals per començar de nou quan s’acaba la legislatura’. Al seu parer, ara toca ‘donar la màxima potència i energia’ a l’actual executiu fins al 27-S. Ha assegurat que l’acord amb ERC no incloïa incorporar consellers republicans al govern sinó experts, que s’incorporaran al govern a partir d’ara. Aquí ha aprofitat per recordar que a principi de legislatura ja va convidar ERC a entrar al governar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem