10.02.2015 - 06:00
‘Hem aconseguit una fita històrica’, diu Lorena Milvaques, la candidata de la coalició Més Gandia, formada per tres forces polítiques: Compromís, EUPV i ERPV. També en formen part uns altres independents vinculats amb diversos moviments socials. La presentació de la candidatura aquest cap de setmana ha suscitat un gran interès al País Valencià, perquè ha aconseguit d’unir les forces nacionalistes.
La coalició és el resultat d’una assemblea ciutadana que va sorgir, ara fa uns mesos, de la necessitat ‘urgent’ de canvi a la ciutat de Gandia. Diu Milvaques: ‘Des que el PP va assolir majoria absoluta al consistori, la qualitat de vida dels ciutadans és cada vegada pitjor.’
La feina de l’assemblea
En aquesta assemblea, hi han participat les organitzacions polítiques que formen la coalició i plataformes ciutadanes com ara la del 15-M o la de la PAH. L’assemblea, constituïda en grups de treball, ha elaborat ‘un codi de mínims’ que tots els membres de la candidatura unitària han d’assumir íntegrament. Són propostes relacionades amb ‘educació, sanitat i dignitat dels ciutadans’, explica Milvaques.
Ara l’assemblea treballa en els principals eixos de la coalició: respecte cap a la ciutadania, dret d’habitatge, dret de qualitat de vida digna, dret i accés a serveis públics bàsics i més aspectes culturals, ambientals o educatius.
Una coalició ‘molt localista’
Segons Milvaques, la coalició és ‘molt localista’. Per ella, la situació d’emergència que viu la ciutat ha fet necessària una unió de les forces d’esquerra per treballar pels ciutadans: ‘Hem pogut deixar de banda, un poc, la ideologia, tot i no oblidar-la, perquè cada formació política té la seua, però hem pensat que era molt necessari unir-nos perquè la unió fa la força i per fer fora una majoria del PP que perjudica la nostra gent. Volem que l’ajuntament i la ciutat retornen al poble.’
La candidata de Més Gandia considera que hi ha més municipis del País Valencià que viuen situacions delicades. Tanmateix, diu que la coalició no és pensada per a exportar-se i no creu que pugui transcendir més enllà de la ciutat. De totes maneres, pensa que sí que poden ser un bon exemple per a canviar les coses.
‘Els ciutadans veuen una petita esperança en una possibilitat de canvi real’, diu. Milvaques considera que els gandians estan animats perquè mai no s’havia aconseguit una unió com aquesta: ‘Que treballe per als ciutadans i amb els ciutadans.’
El batlle de Gandia és Arturo Torró, del PP, que ha mogut tota mena de conflictes i polèmiques; per exemple, la simbòlica retirada de l’escultura d’Antoni Miró sobre el 25 d’Abril.