10.02.2015 - 08:00
Els primers noms de la ‘llista Falciani’ han començat a aparèixer en les publicacions filtrades a tot de mitjans internacionals. També hi consten alguns catalans. L’ex-vice-president del Barça Alfons Godall n’és un. Hi surt pel fet de tenir comptes a la filial suïssa del banc britànic HSBC. Entre el 2006 i el 2007, quan era vice-president del Barça, Godall tenia 5,1 milions de dòlars en un compte a nom de Double Joy Limited, una empresa amb seu a les illes Verges britàniques.
Després de fer-se pública la llista ahir Godall va parlar dels diners en un piulet: ‘Fa molts anys que tenia un compte en una entitat que va ser comprada per HSBC. Està regularitzat i consta en les meves declaracions fiscals’.
Aquest dimarts també s’ha publicat que el fill gran de l’ex-president Jordi Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, va obrir el 3 de maig del 1994 conjuntament amb la seva muller, Mercè Gironès, un compte en la filial del HSBC a Ginebra. El compte es va mantenir operatiu fins al febrer del 1995. Però els apunts comptables del banc que s’han filtrat no especifiquen el volum dels diners que hi tenien.
A la llista Falciani també hi ha l’advocat Juan de Dios Dexeus Trias, germà dels ginecòlegs Santiago i José María Dexeus, amb un compte de 924.000 dòlars. Juan de Dios Dexeus és també cònsol general de Luxemburg a Barcelona.
Així mateix, hi surten catalans amb vinculacions polítiques, com ara l’empresari Gustavo Buesa, president del grup GBI. Buesa, que és investigat en el cas Xavier Crespo —batlle de Lloret de Mar i diputat de CiU—, apareix com a titular d’un compte amb 2,9 milions de dòlars. Un altre nom: el de l’ex-diputat del PSC Dídac Fàbregas, amb diners sense declarar per valor de 4,8 milions de dòlars repartits en dos comptes.
Cal afegir-hi encara l’empresari barceloní José Mestre Fernández, condemnat a dotze anys de presó per haver introduït 186 quilos de cocaïna en un contenidor.
La llista ha estat elaborada per un grup d’investigació en què han participat The Guardian, Le Monde i El Confidencial, entre més.
Més noms catalans
L’abril del 2013 el diari El País ja va publicar una primera llista de noms de la filtració de Falciani. Aquesta informació es va fer arribar a la hisenda espanyola el 2010, i això va permetre un procés de regularització pel qual l’estat va recaptar 260 milions d’euros. El diari va publicar una llista de persones que presentaven indicis de delicte fiscal, és a dir, casos en què la quantitat suposadament defraudada superava els 120.000 euros.
En aquesta llista hi apareixia Manuel Lao, president de la multinacional CIRSA, amb seu a Terrassa. També era investigat Juan Lao Hernández, que, després de passar per CIRSA, va fundar i presidir el grup de màquines recreatives Conei. El seu cas es va arxivar quan va haver regularitzat el deute que tenia amb hisenda. També fou investigada Ramona Mulinari Florencia, muller de Juan Lao, que va pagar el deute que tenia.
Noms internacionals
Heus ací la llista dels noms de personalitats fets públics fins ara, amb els diners que tenien a la filial suïssa d’HSBC:
Família Luca de Tena, fundadors del diari ABC.
Emilio Botín, banquer. Va ser client de l’HSBC per primera vegada l’any 2003. El seu compte client tenia el nom de ‘North Star Overseas Enterprises INC’ i el connectava amb cinc comptes bancaris. La quantitat d’aquests comptes sumava 82 milions de dòlars entre els anys 2006 i 2007.
Fernando Alonso, pilot de fórmula 1. Va començar a ser client de l’HSBC l’any 2002, amb un compte client anomenat ‘MAFDAF 851’. Agrupava quatre comptes més que, sumats, contenien 42,3 milions de dòlars.
Tina Turner, cantant. Va renunciar a la nacionalitat nord-americana i, entre el 2006 i el 2007, tenia al voltant 934.000 dòlars a l’HSBC.
Christian Slater, actor. Va obrir un compte a l’HSBC l’any 1996 sota el nom ‘Captain Kirk’.
Família Flick, empresaris. Uns quants membres de la família de l’empresari austríaco-alemany Friedrich Karl Flick tenien tres comptes a l’HSBC que, bo i sumats, contenien 87 milions de dòlars.
Helmut Newton, fotògraf. Del 1994 al 1999 va tenir un compte client amb el nom de ‘3144FY’. Tres dies després de la seva mort es va obrir un compte amb el nom de ‘Newton Helmut Stiftung’, que va arribar a tenir 35.528 dòlars.
Valentino Garavani, dissenyador. Va fer-se client de l’HSBC l’any 2000. Estava connectat, almenys, amb nou comptes corrents a través del compte client ‘3326 CR’. Tot plegat sumava 108,4 milions de dòlars entre el 2006 i el 2007.
Marat Safin, tennista. Va començar a ser client de l’HSBC l’any 2005 amb el compte client ‘44344 DS’ que contenia tres comptes corrents. Sumats, contenien 4,87 milions de dòlars entre el 2006 i el 2007.
Heikki Kovalainen, pilot de fórmula 1. Començà a tenir relació amb l’HSBC l’any 2006. Tenia un compte client al seu nom que anava connectat amb tres comptes corrents. En total, 132.765 dòlars.
Michael Schumacher, pilot de fórmula 1. L’any 2002 va tancar un compte del banc HSBC i n’era el beneficiari.
Abdal·là II, rei de Jordània. Va fer-se client de l’HSBC l’any 2006 i la màxima quantitat que va tenir-hi fou de 41,8 milions de dòlars.
Mohàmmed VI, rei del Marroc. El 2006 va començar a ser client de l’HSBC. El seu compte client, anomenat ‘45500MK’, anava vinculat a cinc comptes que van acumular 9,1 milions de dòlars entre el 2006 i el 2007.
Valentino Rossi, pilot de moto GP. Va entrar com a client de l’HSBC l’any 2003 amb un compte client que anomenava ‘Kikiki 62’ i agrupava dos comptes corrents que sumaven 23,9 milions de dòlars.
David Bowie, músic. Controlava dos comptes a l’HSBC que sumaven 3,9 milions de dòlars entre el 2006 i el 2007.
Flavio Briatore, empresari. Va ser beneficiari de sis comptes corrents i tenia vinculacions amb un total de nou. Tot plegat sumava 73 milions de dòlars entre el 2006 i el 2007.
Elle MacPherson, model. Estava connectada amb set comptes de l’HSBC i era beneficiària de cinc. Quatre comptes, que l’any 2008 eren operatius, sumaven 12,2 milions de dòlars.
Diego Forlán, futbolista. L’any 2006, quan era futbolista del Vila-real FC, va començar a ser client de l’HSBC. Tenia vinculació amb dos comptes corrents que sumaven una quantitat d’1,4 milions de dòlars.
Gennady Timchenko, milionari associat amb el president rus Vladimir Putin.
Rachid Mohamed Rachid, ex-ministre de comerç d’Egipte que va fugir del Caire el febrer de 2011 enmig de la revolta contra Hosni Mubarak i va ser condemnat per suposada especulació i malbaratament de fons públics. Apareix per tenir poder de representació respecte d’un compte per valor de 31 milions de dòlars.
Rami Makhlouf, cosí i estret col·laborador del president sirià, Bashar al Assad, que en els últims tres anys ha estat responsable de la mort de desenes de milers dels seus ciutadans en la guerra civil que pateix el país. Apareix com a beneficiari en diversos comptes, però no s’especifica quina quantitat sumaven.
Vladímir Antonov, propietari d’un club de futbol, el Portsmouth FC. Encara un judici a Lituània per un suposat frau bancari de 500 milions d’euros i apareix a la llista com a beneficiari d’un compte de 65 milions de dòlars.
Li Xiaoling, filla de l’ex-primer ministres xinès Li Peng, cèlebre pel seu paper en la massacre de la plaça Tiananmen. Ella i el seu marit tenen un compte amb 2,5 milions de dòlars.
Joseph Fok, jutge al màxim tribunal de Hong Kong, tenia un compte que va ser tancat el 2002 i no s’especifica quants diners hi tenia.
Príncep i Princesa Michael de Kent, el cosí de la reina Elizabeth II d’Anglaterra i la seva dona. Tenien un compte a nom de la seva companyia, Cantium Services Limited, que va ser tancat el 2009.
Charles Barrington Goode, una de les més preminents figures corporatives d’Austràlia, va tenir un compte client, ‘SHAW99’, durant gairebé trenta anys. Assegura que abans de tancar el compte va pagar totes les taxes a Austràlia.
Arturo del Tiempo Marques, promotor immobiliari condemnat el 2013 a set anys de presó per contraban de cocaïna. Va controlar fins a 19 comptes de l’HSBC que sumàven un total de 3 millions de dòlars.
Richard Caring, magnat dels negocis britànics. Va recollir el 2005 més de cinc milions de francs suïssos en efectiu. Els documents mostren que va transferir un milió de dòlars a la Fundació Clinton.
Frank Giustra, empresari canadenc. Tenia entre 2006 i 2007 més de 10 milions de dòlars.
Michael Schumacher, pilot de Fòrmula. És el propietari d’un compte que va ser tancat el 2002 i del qual no se n’especifica la quantitat de diners que contenia.
Aziza Kulsum i la seva família, van finançar la sagnant guerra civil de Burundi i són una peça clau a la República Democràtica del Congo en el comerç il·lícit del coltan, un buscat mineral que s’usa en la fabricació de dispositius electrònics. Dos dels seus comptes van ser tancats abans del 2001, però un tercer que contenia 3,2 milions de dòlars va ser congelat en una data desconeguda. El seu marit està connectat a un altre compte que no va ser tancat i conté 1,6 milions de dòlars.
Katex Mines Guinee, empresa fictícia usada pel Ministeri de Defensa de Guinea pel tràfic d’armes als soldats rebels a Libèria durant els combats de 2003. Nens soldat lluitaven a ambdós bàndols en una guerra on hi van morir centenars de persones i en van ser ferides més de 2.000. El compte conté 7,14 milions de dòlars.
Shailesh Vithlani, de Tanzània. El 2007, The Guardian va informar que era un suposat intermediari que va organitzar que l’empresa d’armament británica BAE pagués secretament 12 milions en un compte bancari de Suïssa a canvi que el govern tanzà comprés un sistema de radar militar extremadament car. Té un compte a l’HSBC però no s’especifica la quantitat de diners que hi té.
Fana Hlongwane, assessor polític i home de negocis a Sud-àfrica. Va rebre diners del BAE a través d’una cadena d’intermediaris amb la finalitat de promoure el comerç d’armes. Té un compte amb 888.000 dòlars i dos altres que sumen 12 milions de dòlars.
Selim Alguadis, empresari turc. També acusat d’haver lliurat béns elèctrics sofisticats per a un projecte secret d’armes nuclears a Líbia. Té un compte del qual no se n’especifica la quantitat de diners.
Emmanuel Shallop, associat al tràfic de diamants de sang. Tenia un compte a l’HSBC mentre era investigat per les autoritats belgues.
Diamants Omega, empresa que el 2013 va establir una disputa fiscal a Bèlgica per 195 milions de dòlars. Autoritats belgues van al·legar que Omega canviava guanys a Dubai pel comerç de diamants falsament valuats de mines del Congo i d’Angola. Durant el període d’aquestes suposades transaccions, dos directors de l’empresa, Ehud Arye Laniado i Sylvain Goldberg, tenien comptes a l’HSBC. Un tercer accionista d’Omega, Robert Liling, apareix en els arxius com l’administrador d’un compte.
Elias Murr, president de la junta directiva de la Fundació de l’Interpol per a un ‘Món més Segur’, una organització destinada a la lluita contra el terrorisme i la delinqüència organitzada. Entre el 2006 i el 2007 tenia un compte amb 42 milions de dòlars.
Més informació:
Els noms revelats en la ‘llista Falciani’
La llista Falciani revela milers de milions amagats a Suïssa i empastifa Emilio Botín