31.01.2015 - 02:11
El govern grec va fer ahir un gran cop d’efecte. El ministre de finances Ianis Varoufakis es va reunir a Atenes amb el cap de l’eurozona Jeroen Dijsselbloem, per comunicar-li que Grècia no reconeix l’autoritat de l’eurogrup i no negociarà un nou rescat. La trobada ha deixat les imatges d’una fredor extrema entre els dos polítics, que gairebé ni s’han saludat.
La posició del govern grec ha provocat les darreres hores tot d’especulacions sobre quin podria ser el camí triat sobre el tema del deute i el rescat. Aquestes són les tres vies que es veuen com a més possibles:
1) Grècia es manté en la posició i la UE la força a abandonar l’euro. La posició grega és clara en el sentit que no vol negociar res amb la troica ni la reconeix com a interlocutor. A finals de febrer la troica hauria de revisar amb el govern grec com està funcionant la política traçada, per tal que Grècia accedís a un nou paquet de rescat per valor de set mil milions d’euros. El problema real no és el rescat de l’estat sinó els dels bancs. Si la troica decideix, vista l’actitud del govern grec, no concedir el crèdit l’estat grec, que ara té superàvit, podria seguir funcionant, però tots els bancs del país farien fallida. Contra aquesta fallida una de les poques mesures possibles seria abandonar l’euro.
2) Grècia renegocia i la UE accepta canviar la troica per un altre instrument de control. Aquesta és la via més probable ara mateix. Seria en el fons com un joc de símbols: Europa acceptaria substituir la troica per un altre instrument de control –fet que seria un enorme triomf polític per a Syriza i a canvi el govern grec acceptaria unes condicions més suaus, renegociades. Un acord d’aquest estil permetria salvar la cara políticament a les dues parts.
3) Grècia opta per Rússia. I Rússia per Grècia. És la via que fa més por a Brussel·les. Les primeres mesures diplomàtiques del govern grec han estat clarament pro-russes. I si Rússia substituex la troica en el suport a Grècia? Això tindria conseqüències polítiques de gran abast, especialment degut al conflicte d’Ucraïna. Les sancions no poden imposar-se si un estat està en contra. I més enllà d’això Grècia podria liderar un front favorable a Moscou al qual podrien incorporar-se Bulgària i Hongria i al qual Marine Le Pen donaria suport des de França, amb la vista en les presidencials de 2017.