Més del 60% dels ciutadans aproven el govern d’Artur Mas

  • El govern ha fet públic un sondatge sobre la valoració del govern el 2014

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.01.2015 - 11:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Jordi Argelaguet, ha presentat aquest matí en conferència de premsa les dades corresponents a l’enquesta Valoració del govern i de les polítiques públiques del 2014. Una de les conclusions més clares de l’estudi és que un 61,4% dels ciutadans aproven l’obra del govern d’Artur Mas el 2014. La mitja de la nota d’entre tots els enquestats és un 4,87 molt ajustat (una mica per sobre del 4,75 del 2013). Tan sols els votants de CiU i d’ERC aproven el govern d’Artur Mas amb un 6,77 i un 6,07, respectivament.

Argelaguet ha recordat que les notes mitjanes dels governs, no només a Catalunya, acostumen a estar per sota del 5 per l’efecte de les persones que ‘esmenen a la totalitat’ la gestió del govern, és a dir el 13,1% dels que puntuen amb un 0 la gestió de l’executiu. En la seva opinió, un 4,87 ‘no està pas malament’ i més tenint en compte que més del 60% puntua el govern entre el 0 i el 10. ‘Ja li agradaria a François Hollande tenir un 4,8 de valoració del seu govern’, ha ironitzat.

La millor nota, un 6,77, la posen els que diuen haver votat CiU en les darreres eleccions al Parlament, seguits dels que diuen haver votar ERC, amb un 6,07. De fet, els votants republicans i els de la federació nacionalista són els únics que aproven el govern. Entre els que diuen haver votat a la CUP, la nota està pràcticament a la mitjana (4,72), seguida pels d’ICV-EUiA, amb un 4,09. Els més crítics amb la gestió de la Generalitat són les persones que van votar al PSC (2,98), al PPC (2,13) i, sobretot, a C’s (1,90).

En l’enquesta, feta telefònicament a 1.600 persones, també es pregunta per l’eficàcia del govern. Un 49,6% dels enquestats creu que ‘no sap com resoldre els problemes del país’, per davant del 40% que opina que ‘sap com resoldre els problemes, però necessita temps’. En canvi, un 4,7% respon que el govern ‘sap com resoldre els problemes’.

Pel que fa a polítiques concretes impulsades pel govern, els ciutadans destaquen ‘l’impuls del dret a decidir’ per sobre de la resta. Un 25% dels enquestats considera que és el millor que va fer el govern durant el 2014, per sobre de les polítiques públiques i socials (7,1%). Ara bé, un 32% afirma ‘no saber’ que és el millor que va fer el govern, un 13,4% no contesta la pregunta i un 11,2% afirma que ‘res’.

El dret a decidir també està entre el ‘pitjor’ que va fer el govern el 2014. És la segona opció escollida pels enquestats, amb un 12,1%, només per darrera de les retallades en serveis públics, que amb un 20,4% són l’element que pitjor puntua la ciutadania.

Per temàtiques, la política lingüística és la millor puntuada (6,4), seguida de la gestió dels ports i aeroports (6,16), del transport públic (6,03) i de la seguretat ciutadana (5,9). En el que més suspèn l’executiu és en la lluita contra la temporalitat dels contractes (3,46), la lluita contra la desocupació (3,75) i la gestió d’habitatge (4,33) i de la justícia (4,37).

La desocupació continua sent la principal preocupació de la ciutadania

Un 51,7% dels enquestats marca la desocupació i la precarietat laboral com una de les principals preocupacions. És recorrent des que va començar la crisi que aquesta sigui la qüestió que més preocupa els catalans. En segon lloc se situa la relació Catalunya-Espanya, una de les principals preocupacions per al 36,3% dels enquestats i, en tercer lloc, la insatisfacció amb la política i els polítics, amb un 36,2%. En aquest tercer capítol Argelaguet ha explicat que bona part de les respostes fan referència a la corrupció com un dels àmbits que més preocupa.

El funcionament de l’economia (24,7%), la sanitat (17,8%), l’educació, la cultura i la investigació (11,9%), el sistema de finançament (10,7%) i les polítiques socials (9%) són altres qüestions per les que els catalans se senten especialment preocupats.

Pel que fa estrictament a les retallades, els ciutadans posen les línies vermelles en l’atenció sanitària, que rebutja un 63,7% de les persones enquestades, les pensions (29%), les beques per a l’ensenyament (21,1%), els serveis socials (14,6%) i les prestacions de desocupació (12,8%). En canvi, el govern tindria menys oposició si volgués retallar en habitatges de protecció oficial, en què un 38,3% dels enquestats acceptaria la retallada.

L’enquesta

Per a la seva realització, s’han dut a terme 1.600 enquestes telefòniques (mètode CATI) entre el 26 de novembre i el 18 de desembre de 2014. El marge d’error per al conjunt de la mostra és de + 3,09%. La finalitat d’aquesta enquesta és conèixer la valoració que fan els catalans de l’actuació del govern i de les polítiques públiques executades al llarg del 2014 en els diferents àmbits de gestió. Podeu consultar l’estudi complet al web del CEO.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any