25.01.2015 - 06:00
Grècia vota avui en unes eleccions d’una gran transcendència. Són unes eleccions avançades, que arriben a mitja legislatura i que poden portar al poder Syriza, el partit de l’esquerra radical, contra el qual la Unió Europea es va mobilitzar amb gran intensitat abans de les eleccions passades. La possibilitat d’una victòria de Syriza ha generat el temor dels creditors d’un impagament del deute de Grècia i ha desfermat noves especulacions sobre la sortida del país de l’euro.
La cancellera alemanya, Angela Merkel, fins i tot va fer una crida divendres als grecs perquè romanguin dins de l’eurozona. ‘Al bell mig dels nostres principis hi ha la solidaritat (…). Vull que Grècia, malgrat les dificultats, romangui com a part de la nostra història.
Els candidats
Tots els sondatges atorguen un avantatge clar al partit de Tsipras en aquestes eleccions, per davant de la conservadora Nova Democràcia de l’actual primer ministre, Antonis Samaras. Aquestes dues formacions es disputen la victòria electoral, que sembla que té a l’abast Tsipras. El dubte és fins a quin punt serà capaç d’assolir la majoria absoluta que demanava en el míting de dijous a Atenes.
Lluny d’aquests dos partits queden un cúmul de formacions polítiques que poden arribar a tenir a les seves mans la clau de la governabilitat. I entre aquests hi ha el que queda del PASOK, amb l’ex-primer ministre Evangelos Venizelos, i l’escissió dels socialistes grecs, el moviment Kinima de l’històric George Papandreu. A més, cal també tenir en compte el partit d’esquerra moderada To Potami (El Riu) de Stavros Theodorakis i els neonazis de l’Alba Daurada amb els quals és improbable que cap altre partit hi vulgui pactar o que ells mateixos vulguin arribar a cap pacte.
La moderació de Syriza
La Unió Europea alerta i amenaça els grecs amb les conseqüències d’una victòria d’Alexis Tsipras. Però aquesta vegada els missatges són molt més suaus i la por, gairebé inexistent.
Syriza ha moderat molt el discurs i, de fet, ja no aspira a prendre decisions unilaterals ni sobre l’euro ni sobre l’economia grega. Més aviat cerca enteses amb Europa per a canviar els efectes nocius de la política d’austeritat. I a la Unió Europea molta gent creu que cal provar de reconduir la situació del país a través de Syriza. Hi ha tranquil·litat als mercats, que s’ho miren d’una manera molt plàcida en comparació amb dos anys i mig enrere.
Per això, com explica Vicent Partal en el seu espai del Punt Avui TV, ara els mercats reaccionen amb moderació a la notícia d’un canvi que, malgrat tot, serà radical en la política grega.