Víctor Gibanel demana 45.000 euros a un periodista pel fragment censurat de ‘Ciutat Morta’

  • L'ex-cap d'informació de la guàrdia urbana va demanar que no s'emetés el documental per TVC

VilaWeb

Redacció

19.01.2015 - 11:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El documental ‘Ciutat Morta’ es va emetre dissabte a la nit a TVC amb cinc minuts menys. Són els cinc minuts que un jutge va ordenar que s’eliminessin com a mesura cautelar arran de la demanda de l’ex-cap d’informació de la guàrdia urbana, Víctor Gibanel. Però el procés judicial continua, i el periodista de la Directa Jesús Rodríguez, que apareix en aquest fragment del film, afronta una petició d’indemnització de 45.000 euros per violació del dret de l’honor de Gibanel. 

Tot i que fa més d’un any que ‘Ciutat Morta’ s’emet en diversos festivals i passis, no va ser fins que es va anunciar que l’emetrien per TVC que Gibanel va presentar la demanda. Hi demanava, d’una banda, que es decretessin mesures cautelars per a evitar-ne l’emissió; i d’una altra, una indemnització de 45.000 a la productora, a TV3 i a Jesús Rodríguez. Com que el jutge va decretar la mesura cautelar d’eliminar els cinc minuts del documental on es parla d’ell, va retirar la petició d’indemnització a la productora i a TV3, però l’ha mantinguda a Jesús Rodríguez per les opinions que hi dóna. 

Defensa Rodríguez: ‘La meva tasca al documental és mostrar qui era qui dins l’Ajuntament de Barcelona quan van passar els fets i explicar quina responsabilitat tenia cadascun dels graons adminsitratius i polítics; en aquest cas, explicar quina feina feia el cap d’informació de la guàrdia urbana, que era l’encarregat de fer els informes per al batlle. La meva tasca és aquesta: explicar i posar en context, fer una tasca periodística. Crec que la meva actuació i la dels productors del documental està totalment justificada i emparada en la llibertat d’expressió i de premsa.’

Segons que explica Rodríguez, Gibanel argumenta en la demanda que el greuge al seu honor es materialitza en el fet que companys de feina, familiars i coneguts tinguin coneixement de les imatges i de les opinions que hi dóna el periodista. Però la censura d’aquests cinc minuts del film ha tingut l’efecte contrari al volgut, l’anomenat ‘efecte Streisand’, i el fragment ha rebut centenars de milers de visites a la xarxa.

El periodista ha de presentar-se davant el jutjat de primera instància número 25 de Barcelona abans de vint dies. Serà aleshores que el jutge decidirà si convoca el judici o no. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem