Estelada, la nova paraula del 2014

  • Escollida arran d'una crida oberta de l'IEC i l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, serà candidata a formar part del diccionari normatiu

VilaWeb
Redacció
12.01.2015 - 11:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L‘Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans van fer una crida a final de l’any passat per a trobar el neologisme del 2014, seguint la tradició d’institucions lingüístiques angleses i espanyoles, que cada desembre anuncien la paraula més destacada de l’any. L’elegida com a nova paraula de l’any ha estat ‘estelada’, com a substantiu per a designar la bandera que simbolitza la independència de Catalunya.

Es van rebre més de dues-centes propostes, procedents de tot el domini lingüístic català: Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el Rosselló, l’Alguer i Andorra. El substantiu ‘estelada’ ha estat el neologisme més reeixit, proposat per trenta-sis persones. El mot serà candidat a formar part del diccionari normatiu. 

El Diccionari de la llengua catalana recull el mot ‘estelat’ amb la definició ‘conjunt dels estels del firmament’ i també l’adjectiu ‘estelat -ada’ amb el significat de ‘ple d’estels’ o ‘adornat amb un estel o més d’un’. D’ací prové la bandera estelada, en què, per conversió, l’adjectiu passa a ser utilitzat com a nom. ‘Per a seleccionar el neologisme de l’any s’han tingut en compte els criteris de freqüència i d’adequació, i la decisió final l’ha presa una comissió formada per persones de la Secció Filològica de l’IEC i investigadors de l’Observatori de Neologia de la UPF’, segons que expliquen els responsables. 

A més d’estelada, s’han proposat tota mena de neologismes: prefixats (extracomunitari, minifeina), sufixats (vistaire, untall), compostos patrimonials (feinaaddicte, cardaamic), compostos cultes (acroioga, triscaidefòbia), sintagmacions (vídeo de pantalla, full de ruta), conversions sintàctiques (corrupte -a com a substantiu), lexicalitzacions (escoleta), neologismes semàntics (ambient), acrònims que mostren la capacitat creativa de la llengua (taulèfon) i manlleus, adaptats o no, tant de l’anglès (lumbersexual, sexi) com del castellà (xulo -a, bolo) o, fins i tot, del xinès (tofu) i l’àrab (kebab).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem