Centenars de milers de manifestants a París clamen contra el gihadisme

  • Segons l'organització hi ha assistit un milió i mig de manifestants · Alguns mitjans francesos parlen de dos milions i mig

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

11.01.2015 - 17:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els carrers del centre de París s’han omplert per la manifestació de suport a les víctimes dels atacs gihadistes d’aquests darrers dies a França, que va començar amb la matança al setmanari satíric Charlie Hebdo. La marxa ha estat multitudinària: un milió i mig d’assistents, segons els organitzadors.

FOTOGRAFIES: Les imatges d’una manifestació històrica a París

Hi havia dues capçaleres: la primera amb familiars i amics de les víctimes dels atemptats al setmanari Charlie Hebdo i la segona amb els principals presidents i caps d’estat internacionals, encapçalada pel president francès, el seu homòleg de Mali, Boubacar Keïta, la cancellera Ángela Merkel, Benjamin Netanyahu, el grec Andonis Samaràs, l’italià Mateo Renzi i els màxims representants de la Unió Europea. En total, una cinquantena de dirigents d’arreu.

Representació andorrana i catalana

En nom del govern d’Andorra, hi ha el ministre Gilbert Saboya i el síndic general, Vicenç Mateu.

També hi havia el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha volgut mostrar ‘al màxim nivell la seva solidaritat amb les víctimes, les seves famílies i tot el poble de França’. Així mateix, hi havia representants de CDC, UDC, ERC, PSC, PPC, ICV, EUiA i Ciutadans.

‘Sóc musulmà, sóc Charlie’

La marxa ha transcorregut en un ambient de màxim respecte i amb crits i proclames a favor de ‘Charlie Hebdo’, del republicanisme i de les llibertats, com també de la unitat entre les cultures que conviuen a França. ‘Sóc musulmà, sóc Charlie’ o ‘Sóc musulmà, sóc republicà’ són algunes de les consignes que s’hi han pogut sentir.

El recorregut ha anat de la plaça de la República a la plaça de la Nació, amb tres trajectes alternatius: un pel bulevard Voltaire, un altre per les avingudes de la República i Philippe Auguste i un altre pel bulevard Charonne. A causa de la gran afluència, quan la capçalera ha arribat a la plaça de la Nació encara hi havia una gernació a la plaça de la República.

La seguretat de París s’ha reforçat amb motiu de la manifestació, després de tres dies de violència. Com va explicar el ministre d’Interior, Bernard Cazeneuve, han augmentat els mitjans que protegeixen institucions i espais de culte. Cazeneuve va explicar que s’havien pres totes les mesures perquè la protesta tingués totes les condicions de seguretat necessàries.

Reunió dels ministres d’Interior 

Els ministres d’Interior dels països europeus i dels Estats Units que han viatjat a París per assistir a la manifestació s’han reunit amb el ministre d’Interior francès, Bernard Cazeneuve. Han acordat de reforçar la cooperació en el control dels desplaçaments aeris i en la lluita contra els ‘vectors de radicalització’, especialment a internet. 

Milers de persones es manifesten a tot l’estat francès 

La manifestació multitudinària del centre de París va tenir ahir unes quantes prèvies a diverses ciutats de l’estat francès. Milers de persones van sortir al carrer per a condemnar els atacs d’aquests darrers dies, que van deixar vint morts.

Per exemple, a Pau, a Gascunya, hi va haver una manifestació de prop de 40.000 persones; a Orléans, se n’hi van concentrar més de 20.000, i a Niça, a Provença, unes 25.000.

Avui hi havia convocades més de vint concentracions a les principals ciutats, a més de la de París.

L’atac a França acaba amb vint morts

Després de tot un dia de persecucions a París i rodalia, els autors de l’atemptat al setmanari Charlie Hebdo i de l’assassinat d’una agent van acabar morts. La policia va fer un assalt simultani als dos punts on s’havien atrinxerat: per una banda, a l’est de París, en un supermercat jueu de Porte de Vincennes, on hi havia –retenint alguns ostatges– Amedy Coulibaly, sospitós d’haver mort ahir una policia; per una altra, a la fàbrica de Dammartin-en-Goële, on els germans Kouachi, autors de l’atac d’abans-d’ahir a Charlie Hebdo, s’havien reclòs i retenien un altre ostatge. Finalment, tots tres van acabar morts, i també quatre dels ostatges del supermercat, com va confirmar el president francès, François Hollande.

VÍDEO de l’assalt al supermercat.

Coulibaly havia entrat a migdia al supermercat i hi va retenir diverses persones; ho va fer acompanyat de Hayat Boumeddiene. Se sospita que és el mateix autor de l’assassinat d’una agent dijous. La policia havia detingut dos dels familiars del sospitós i, si bé en un principi es va desconnectar aquell incident de l’atac a la redacció de Charlie Hebdo, finalment s’ha establert aquesta vinculació: pertanyia a la mateixa cèl·lula islamista que els germans Kouachi, els principals sospitosos de la matança de dimecres.

Alhora, havia començat l’assalt del Grup d’Intervenció de la Gendarmeria Nacional (GIGN) a la fàbrica de Dammartin-en-Goële (Sena i Marne) on hi havia els germans Kouachi, que també van morir.

Chérif i Saïd Kouachi eren cercats per la policia francesa des de l’assalt a la redacció del Charlie Hebdo, dimecres, on van morir assassinades 12 persones, entre les quals el director de la publicació i alguns dels principals dibuixants. Cap a les cinc de la tarda, la policia va assaltar l’edifici de l’empresa d’impressió de Dammartin-en-Goële on els dos germans s’havien atrinxerat amb un ostatge.

Amb tot, els diversos atacs gihadistes dels darrers dies a França ha acabat amb vint morts, inclosos els seus autors. Dimecres van assassinar deu periodistes de la revista satírica Charlie Hebdo i dos agenst de policia; dijous, una altra agent de policia, i divendres, quatre ostatges del supermercat jueu. També han mort els tres assaltants, abatuts per la policia. 

Manuel Valls reconeix que hi ha hagut errors

El primer ministre francès, Manuel Valls, va admetre que el fet que hi hagués hagut disset ciutadans morts feia evident que hi havia hagut error en l’operació de les forces de seguretat. I va voler deixar clar: ‘França ha entrat en una guerra contra el terrorisme, no contra la religió ni contra l’islam.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem