09.01.2015 - 14:50
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta (pdf) a Oriol Junqueras –a la que ha tingut accés TV3— on li presenta les tres opcions que hi ha damunt la taula: la proposta original que va fer en la seva conferència; la proposta de les entitats cíviques per una llista transversal liderada per Mas i les llistes de partit; i una tercera proposta perquè el parlament prepari una ‘Proposta de Constitució’ i s’avanci en les estructures d’estat abans de fer unes eleccions a la tardor. Mas li demana que doni una resposta clara per tancar definitivament el període de negociació sobre les possibles eleccions avançades.
La setmana vinent serà decisiva per tancar l’acord si es volen fer les eleccions abans de les municipals. Si es volen fer el 22 de març –just abans de setmana santa–, cal convocar-les el dia 27 de gener. Amb aquesta carta, Mas posa més pressió a ERC, a qui retreu no acceptar cap de les propostes que s’han plantejat en les negociacions que es van iniciar després de les conferències que van fer a final de novembre i principi de desembre el propi president i Oriol Junqueras.
Les tres opcions
La primera proposta que fa Mas a Junqueras en aquesta carta és la que va plantejar el president en la seva conferència, amb una llista conjunta mixta de polítics i societat civil. Ara bé, Mas accepta l’exigència d’ERC de celebrar els comicis abans de les municipals.
Una segona opció seria deixar els comicis per a més endavant del 2015 i aprofitar la majoria parlamentària de CiU i ERC per redactar la constitució catalana, continuant també amb la preparació de les estructures d’estat. Això obriria la porta a la participació d’altres formacions com ICV-EUiA. Aquesta constitució serviria de base per als programes electorals i la federació i els republicans es presentarien en llistes separades.
Una tercera possibilitat és la que surt de la reunió del 27 de desembre amb les entitats sobiranistes (ANC, Òmnium i AMI), amb una llista encapçalada pel president que inclouria la societat civil independentista, al marge d’una candidatura d’ERC.
La carta subratlla que l’objectiu d’aquest acord és culminar un procés iniciat amb les eleccions anticipades del 2012, que va suposar un acord d’estabilitat parlamentària. Mas remarca que el govern ha complert dos terços del que es va establir en aquest pacte, amb 60 mesures executades i 20 en procés de les 89 que es concretaven.
El president també lamenta que tot i que el 9-N va ser un èxit, la ‘gran paradoxa’ és que el govern està més debilitat ara que abans, amb querelles contra ell mateix, Joana Ortega i Irene Rigau.
Mas es va reunir ahir amb Òmnium Cultural, ANC i AMI
Mas es va trobar de nou ahir amb la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, i el de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, segons ha avançat el diari ‘Ara’ i han confirmat a l’ACN fonts coneixedores de la trobada. El president d’ERC, Oriol Junqueras, no hi va participar, al contrari del que va passar en la cimera del 27 de desembre. Aquesta reunió forma part de la ronda de contactes que està mantenint Mas per intentar desencallar una eventual convocatòria d’eleccions plebiscitàries.
Acusa ERC de voler ‘disputar-se les engrunes del poder autonòmic’
La carta arriba després d’un canvi en el to que utilitza Mas per parlar de la negociació amb ERC. En la inauguració de l’últim acte de commemoració del Tricentenari aquest matí, Mas ha retret a ERC que estigui tenint una ‘mentalitat autonòmica o regional’ quan s’està parlant d’assolir la independència. ‘Dóna la sensació que encara estem més instal·lats en veure com es reparteix un poder autonòmic en regressió, disputar-se les engrunes del poder autonòmic, que no pas el que és la llibertat i l’estat per a un país’, s’ha queixat. Mas també ha aprofitat per valorar l’aute del TSJC d’admissió de les querelles pel 9-N i ha lamentat que l’estat actuï a cop de ‘querelles i tribunals’ en lloc de per la via de la negociació i del diàleg.
‘No es pot aspirar a la llibertat i al fet de disposar d’un estat per a Catalunya amb mentalitat autonòmica o regional, i noto que hi ha més aquesta mentalitat de poder autonòmic o regional que no pas d’aspiració a l’autèntica llibertat’, ha etzibat Mas a ERC. El president, que ha endurit el to els últims dies, ha afegit que si hi hagués una mentalitat nova, un canvi de xip, no hi hauria ‘la confusió i les incerteses’ actuals, i ha lamentat que ‘alguns que fins i tot a primera vista no haurien de tenir encara aquesta mentalitat de repartir-se un poder autonòmic en regressió’, estiguin demostrant just el contrari.
Mas ha inaugurat aquest divendres la jornada ‘Catalunya en el món 3.0. Síntesi i palanques de futur’, el darrer acte commemoratiu del Tricentenari, que ha comptat amb la participació i assistència d’experts de diversos àmbits, el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el titular de Cultura, Ferran Mascarell. I precisament, el president ha subratllat que no es podia quedar a seguir la jornada perquè ‘se li ha girat feina’ i té ‘obligacions urgents’ per intentar ‘trobar algun camí per veure si entre tots plegats són capaços d’abordar el futur’.
Els periodistes l’han abordat a la sortida de l’acte preguntant-li si aquests últims comentaris significaven que tenia previst veure’s amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, aquest mateix divendres, cosa que ell ha negat. ‘No, avui no, avui podeu no fer guàrdia a la plaça de Sant Jaume, perquè veig que esteu instal·lats ja cada dia’, els ha dit. En demanar-li què volia dir quan parlava d”obligacions urgents’ que no li permetien quedar-se, ha respost que tenia ‘moltes coses a fer sobre el procés i sobre altres coses’.
Mas també ha aprofitat l’acte per referir-se a l’aute del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) admetent a tràmit les querelles contra el president de la Generalitat, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. De la mateixa manera que ha insistit que ‘no es pot abordar el futur, la llibertat i l’estat propi amb la mentalitat autonòmica i regional que alguns semblen exhibir’, ha remarcat que tampoc l’Estat pot respondre als governants que compleixen els seus programes electorals a cop de querella. ‘Igual que aquí tenim aquesta mentalitat molt estrictament autonòmica i regional, a l’Estat predomina molt sovint el fet de la querella i dels tribunals quan del que es tracta és de tenir la de la negociació política i el diàleg entre institucions’, s’ha queixat. Ni una mentalitat ni l’altra, ha conclòs Mas, ‘serviran per construir bé les properes dècades’.
‘Érem, som i serem’
El president ha elogiat el lema del Tricentenari ‘érem, som i serem’, i ha constatat el que li ha costat a Catalunya mantenir-se com a nació en els últims segles. I si ho ha fet, ha continuat, ha estat gràcies a la llengua, a l’actitud davant del treball, la capacitat d’iniciativa, el talent individual, la capacitat d’integració de gent que ve de fora i la capacitat de projecció exterior.
Pel que fa al present, ha reivindicat que ‘mai com ara Catalunya havia esdevingut un subjecte de naturalesa política en el conjunt d’Europa i del món’. Si abans ho era Barcelona, ha dit, els darrers anys s’ha aconseguit situar també el país sencer.
I finalment, quant al futur, ha reconegut que hi ha interrogants, però ha opinat que Catalunya ‘pot aspirar a jugar en la Champions dels països del món’, com ho fan altres estats de la mateixa dimensió que tindria el català. Però per fer-ho, ha insistit, cal tenir instruments d’estat, en lloc d’una ‘capacitat de decisió autonòmica i regional, i a més en regressió’. Al seu parer, plantejar això no és dividir, com diuen alguns, sinó ‘sumar d’una altra manera’.