És creïble que Grècia deixi l’euro?

  • Els precedents d'Islàndia i l'Argentina i els problemes que crearia a tota la Unió Europea fan creure més en una amenaça política que no pas en un pla real

VilaWeb

Redacció

05.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El xantatge sobre Grècia creix a mesura que s’acosta la data de les eleccions. Ahir la premsa alemanya afirmava que la presidenta Angela Merkel veu possible fer fora de l’euro Grècia si guanya Syriza. Però és cert? L’economia grega podria assumir-ho? I encara més: no abocaria això tota la Unió Europea a una crisi sense precedents?

Més enllà de la retòrica i les amenaces evidents per a influir en el vot dels grecs, no sembla gens probable que ni Grècia ni Europa puguin assumir una maniobra d’aquest abast. La sortida de Grècia de l’euro implicaria el tancament de tots els bancs grecs i la creació de nous bancs, secundats pel govern, com va passar a Islàndia. Grècia hauria de fer lleis impedint als particulars i les empreses de retirar diners dels bancs. I tal com ensenya la crisi argentina, molt probablement el país entraria en una recessió amb conseqüències enormes sobre la població, que desencadenaria encara una crisi social més gran. Amb una diferència en aquest cas, que és que encara que Grècia abandonés l’euro el país continuaria formant part de la Unió Europea i, per tant, els seus ciutadans podrien viatjar i establir-se en qualsevol part de la Unió. I com ho impediria, això, la Unió? No pot expulsar Grècia sense un procediment legal molt complex que com a mínim seria de dos anys. Però, i mentrestant?

Les dificultats logístiques per a dur a terme una maniobra com aquesta serien, en tot cas, extremes. El govern grec només podria reaccionar-hi implantant de nou la dracma o creant una nova moneda nacional. Crear-la, imprimir bitllets i monedes i posar-la en el mercat internacional comportaria un temps de què no es disposa en una crisi sobtada. La complicació per als contractes internacionals ja signats seria també immensa: el govern i les empreses haurien de continuar pagant en euros i és lògic pensar que amb una dracma fluixa s’encariria automàticament el preu de totes les transaccions. El mateix pagament del deute actual, en euros, esdevindria així molt més complicat encara. I, per tant, el deute grec, que representa ja més del 3% del producte interior brut, probablement restaria impagat durant dècades i afectaria de manera greu totes les economies europees.

Això sense comptar encara amb el factor psicològic que Brussel·les tem d’una manera especial: la retirada de l’euro d’un país afebliria de cop la presència i fortalesa internacional de la moneda europea. La mateixa credibilitat de la Unió restaria completament afectada.

Pet tot plegat els experts consideren poc creïble l’amenaça desencadenada arran de la convocatòria de les eleccions. Fins i tot en el cas que Alemanya insistís a fer fora de l’euro Grècia, el procediment polític per a fer-ho seria tan complicat i generaria tal desprestigi global per a Europa que molts dels estats membres de la Unió plantejarien la impossibilitat de fer aquest pas sense córrer el risc de veure’s tots arrossegats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem