TV3 emet la versió televisiva de l’aclamada obra teatral ‘El mètode Grönholm’

  • A diferència d'El Método' (2005), aquesta versió és fidel a la intenció còmica del text original, diu Galceran

VilaWeb
ACN
01.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

TV3 estrena avui el telefilm ‘El mètode Grönholm’ (22.00), basada en l’aclamada obra teatral de Jordi Galceran, i amb els mateixos actors que van triomfar al teatre: Lluís Soler, Roser Batalla, Jordi Boixaderas i Jordi Díaz. La pel·lícula dirigida per Enric Folch es va rodar fa dos anys, però per diverses circumstàncies no s’havia estrenat encara. Es tracta d’una versió ‘fidel’ al text de Galceran –amb un gir final nou–, i de to molt diferent a ‘El método’, estrenada al cinema el 2005 i amb la qual Galceran va quedar molt decebut, segons ha explicat. D’altra banda, el dramaturg ha avançat que si no hi ha imprevistos l’obra teatral es podria estrenar a Broadway el setembre de 2015.

Televisió de Catalunya i Versàtil Cinema coprodueixen, amb la col·laboració de Mediapro, aquesta versió d’una de les obres teatrals catalanes amb més repercussió. La versió cinematogràfica del mateix text, estrenada l’any 2005 amb el nom d’El método’ no havia satisfet gens Jordi Galceran, que fins i tot hi va tenir un litigi per haver ‘canviat el to’ del seu text. Galceran va aconseguir que la producció renunciés a estrenar-se com ‘El método Grönholm’ i després del judici va recuperar els drets per explotar el seu text internacionalment.

‘El que era una comèdia es va convertir en un drama, i crec que perdia tota la intenció que jo li havia donat’, va argumentar Galceran en la presentació de la nova versió de la seva obra, ara en format telefilm. Per això, el dramaturg es va mostrar especialment il·lusionat pel fet que ara s’estreni una versió ‘respectant l’essència de l’obra de teatre’. ‘M’agrada que hi hagi una altra versió molt més fidel d’aquesta història, i que quedi ben reflectida’.

La pel·lícula reprodueix essencialment la mateixa trama i els mateixos diàlegs del text original, però amb una llicència final. Un ‘gir’ que els espectadors de teatre no van veure i que, segons ha confessat Galceran, respon a l’adaptació de l’obra per a la seva estrena als Estats Units. Respecte això, l’autor ha recordat que fa temps que ‘intenten’ que s’estreni a Broadway, i ha revelat que la mort del director Mike Nichols, un dels productors interessats en estrenar l’obra, ha estat un gran contratemps. Amb tot, Galceran calcula que, si no hi ha nous obstacles, el muntatge podria estrenar-se el setembre de l’any vinent.

Si s’arriba a estrenar l’obra a Broadway, això podria obrir el camí d’una altra producció cinematogràfica d’El mètode Grönholm’, ha apuntat l’autor. És en aquest sentit, ha dit, que va estar interessat en recuperar els drets d’explotació internacional de la seva obra.

Pel que fa al telefilm, el seu director, Enric Folch, ha destacat que sempre va voler respectar el text original, d’acord amb el mateix Galceran. A més, Folch ha subratllat que va fugir de la idea de ‘teatre filmat’, sinó traslladar el llenguatge teatral al cinematogràfic. Una de les seves aportacions ha estat dotar de protagonisme l’espai físic on succeeix l’obra, convertint-lo en ‘un personatge més’. Aquest espai és l’edifici de la multinacional ‘Dekia’, on els candidats a un lloc de treball s’enfronten a una duríssima prova d’accés.

Quant al treball actoral, el director ha confessat que ha estat molt àgil poder treballar amb els mateixos actors que van participar en l’obra de teatre, i ha destacat la bona entesa entre tots ‘malgrat que havien fet 930 vegades la mateixa funció’ al teatre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any