26.12.2014 - 06:00
El 26 de desembre de 2004, a primera hora del matí, un gran terratrèmol de 9,3 graus a les profunditats de l’oceà Índic va generar, poc després, un enorme tsunami que va arribar a les costes del sud-est asiàtic en poques hores… i sense cap alerta prèvia. A velocitats d’entre 500 km/h i 800 km/h, onades gegants de fins a trenta metres van avançar cap a les costes de l’Índia, Indonèsia, Sri Lanka i Tailàndia i s’ho van endur tot. El pitjor tsunami de la història va causar 230.000 morts i milions de víctimes directes i indirectes. També va portar la pau a Aceh.
Entre les moltes iniciatives que commemoren els deu anys de la terrible catàstrofe al sud-est asiàtic, us volem destacar aquesta web interactiva, ‘Ecos del tsunami’, que ha preparat Acció contra la Fam dedicada als fets d’aquell Sant Esteve de fa una dècada.
A més de recuperar documentació d’arxiu per a explicar la resposta d’aquesta organització no governamental en la situació d’emergència inicial i les mesures d’acompanyament i ajuda els anys següents, un dels apartats es dedica a reviure amb so el moment de l’arribada de les immenses onades a les costes, especialment de la regió d’Aceh, a l’extrem nord de l’illa de Sumatra i a poc més de dos-cents quilòmetres de l’epicentre del terratrèmol. Es calcula que van perdre la vida cent setanta mil persones en aquest territori, en el qual es vivia des de feia tres dècades un sagnant conflicte armat entre l’independentista Moviment d’Aceh Lliure (GAM) i l’exèrcit indonesi.
La catàstrofe de fa deu anys va ajudar a resoldre el conflicte amb l’atorgament del govern indonesi d’una àmplia autonomia a Aceh.