ICV s’aparta de la independència en el seu full de ruta per a Catalunya

  • Proposa la creació d'un estat català amb plena sobirania que es mantingui dins l'estat espanyol

VilaWeb

ACN

22.12.2014 - 12:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La direcció d’ICV ha fet públic avui el full de ruta nacional que sotmetrà a debat de la militància. Proposa una nova relació bilateral entre Catalunya i Espanya dins el marc de l’estat espanyol. S’allunya de la independència, i proposa un canvi radical en l’status quo. Catalunya tindria plenes competències en tots els àmbits i serien les institucions catalanes que, a través d’un pacte de sobiranies, decidirien quines comparteixen amb l’estat espanyol i amb la UE. ICV no renuncia al referèndum sobre la independència –no tanca la porta a la independència si és l’opció majoritària– i creu que de les pròximes eleccions n’hauria de sorgir el mandat de redactar una constitució catalana.

El secretari general del partit, Josep Vendrell, ha estat l’encarregat de presentar el document, que el consell nacional va acceptar com a punt de partida per al debat que s’haurà de cloure en la convenció nacional del 27 i 28 de febrer. La militància del partit, doncs, hi tindrà la darrera paraula, tot i que un avançament electoral podria precipitar la decisió.

El full de ruta

El full de ruta d’ICV comença amb unes eleccions al parlament, a les quals es presentarà –prioritàriament dins un pol d’esquerres, en què també han convidat Podem– defensant l’inici d’un procés constituent que canviï la relació amb l’estat espanyol, però també el model econòmic i social, ‘que no garanteix condicions de vida digna per a la ciutadania’. La intenció és que d’aquestes eleccions sorgeixi el mandat de redactar una constitució catalana que atorgui plena sobirania al poble de Catalunya. Per Vendrell, ‘l’època dels estatuts, entesos com a lleis orgàniques, s’ha acabat’, i la constitució catalana estaria al mateix nivell jurídic que l’espanyola i fora de les competències del Tribunal Constitucional.

Tanmateix, ICV no vol convertir les eleccions al parlament en un plebiscit sobre la independència. Ara, no renuncien al referèndum sobre la independència, i no tanquen la porta a la independència si és l’opció majoritària de la ciutadania. La futura constitució catalana, diuen, hauria de reconèixer el dret a l’autodeterminació.

Sobirania compartida en alguns àmbits

Amb la proposta d’ICV, Catalunya seria sobirana però no independent. Proposen que, a través d’un pacte de sobiranies amb l’estat espanyol, Catalunya compartís aquesta sobirania en múltiples qüestions. Per exemple, en l’àmbit de la seguretat social, de defensa o en l’àmbit fiscal, on defensen un concert econòmic solidari en què es pacti el pagament dels serveis que l’estat desenvolupi a Catalunya i una quota de solidaritat amb la resta de territoris de l’estat espanyol.

‘Catalunya ha d’esdevenir estat, un subjecte polític sobirà que decideixi lliurement de compartir sobirania amb l’estat espanyol i la Unió Europea’, ha subratllat Vendrell. La relació amb l’estat seria d’igual a igual i s’establiria bilateralment. Això diferencia aquesta proposta de la del PSOE, basada en un federalisme homogeneïtzador per a totes les autonomies. ‘Qualsevol de les fórmules jurídiques ha d’implicar que Catalunya surti del règim comú de disset autonomies i que tingui un reconeixement singular i específic’, s’explica en el document.

Per a fer possible aquest nou encaix seria necessari que el procés constituent català tingués continuïtat en un procés constituent espanyol que consolidés la fi del bipartidisme i el canvi del ‘status quo’ autonòmic. Com la consitutció catalana, l’espanyola també hauria de reconèixer el dret d’autodeterminació dels pobles i una llei específica hauria de regular els principis i mecanismes democràtics per a fer possible la secessió, ‘si és que una majoria d’una part de l’estat ho expressa en referèndum’. També s’haurien de preveure mecanismes perquè les institucions catalanes poguessin participar directament en aquells organismes europeus que tractin de les qüestions, competències o capacitats pròpies de Catalunya.

Els deu objectius

El nou estat català s’hauria de configurar a partir dels conceptes de la igualtat, la llibertat i la justícia social. El document exposa deu objectius: ‘una societat articulada al voltant del treball digne; un model econòmic ecològic; un teixit econòmic equilibrat amb fort pes de la indústria i l’economia social; una societat articulada pels drets universals de la ciutadania; una educació pública com a principal factor d’equitat; una cultura com a aposta per una ciutadania crítica; un sistema fiscal potent, amb capacitat de redistribuir la riquesa i contribuir a la sostenibilitat ambiental; la igualtat de gènere i l’abolició del patriarcat; una UE com a nou subjecte polític portador de demos i sobirania; i la reconstrucció del contracte democràtic’.

La solució al conflicte entre Catalunya i Espanya requereix, segons la proposta de la direcció d’ICV, ‘l’autodeterminació, la negociació i el pacte bilateral’. Des d’ICV es reconeix la dificultat d’aplicar el seu pla: ‘És tan fàcil o tan difícil com la independència’, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem