La Kasa de la Muntanya denuncia que l’operació Pandora ha estat una estratègia per a entrar a l’edifici

  • L'advocat Eduardo Cáliz diu que només se n'han endut llibres, ordinadors i telèfons mòbils

VilaWeb

ACN

17.12.2014 - 15:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els membres de la Kasa de la Muntanya, que ahir va ser escorcollada per part dels Mossos d’Esquadra, han denunciat que l’operació Pandora ha estat tan sols una estratègia policíaca per a accedir a l’interior de l’edifici, okupat des de fa 25 anys i símbol del moviment antisistema. L’advocat Eduardo Cáliz ha explicat que encara no saben de què acusen els detinguts, que no els van mostrar l’ordre d’escorcoll durant la intervenció i que només se’n van endur ‘llibres, llibretes, ordinadors i telèfons mòbils personals’.

Cáliz ha denunciat que l’escorcoll de tretze hores no responia a cap finalitat concreta i que consideren que va ser una estratègia policíaca per a entrar-hi. Ha explicat que encara no saben de què estan acusats els detinguts, i que si se sospita que són darrere d’enviaments d’explosius ho saben ‘només per la premsa’. 

En un comunicat llegit per un dels membres de la Kasa de la Muntanya també s’ha fet una crida a participar en les properes convocatòries de protesta. 

Deu detinguts en l’operació contra grups anarquistes a Catalunya

Els mossos d’esquadra van detenir ahir deu persones després d’un gran desplegament en unes quantes ciutats del Principat. Hi hagué vuit detinguts a Barcelona –entre els quals un bomber–, un a Sabadell i un a Manresa; així mateix, també es va fer una detenció a Madrid. L’operació, dins el cas Pandora, és coordinada pel jutge Javier Gómez Bermúdez, de l’Audiència espanyola, que diu que va adreçada a lluitar contra el ‘terrorisme anarquista’. Segons la policia als detinguts els atribueixen atemptats amb artefactes explosius, però no precisen quins.

Escorcolls a Barcelona

El primer escorcoll fou a la Kasa de la Muntanya, al barri de la Salut de Barcelona, ahir a la matinada. Un grup nombrós de mossos de la brigada mòbil es va desplegar al voltant de l’edifici i van impedir d’acostar-s’hi. També s’hi va desplaçar la guàrdia urbana per regular el trànsit. A quarts de vuit del matí hi va haver una protesta d’unes quantes desenes de veïns que van tallar la Travessera de Dalt. Després de la intervenció de la policia, es va reobrir al trànsit.

A més de la Kasa de la Muntanya, a Barcelona també es van escorcollar l’Ateneu del Palomar de Sant Andreu i l’Ateneu Anarquista del Poble Sec. En cap dels casals no s’hi va fer cap detenció. I, encara, la policia va entrar en onze domicilis de la ciutat.

L’operació continua oberta i els detinguts han de ser traslladats a Madrid per passar a disposició del magistrat Javier Gómez Bermúdez.

Concentracions de suport als anarquistes detinguts

L’operació contra grups anarquistes va tenir resposta ahir al vespre a diverses ciutats del país. La concentració més nombrosa fou a Barcelona, amb més de dos mil de participants, que van cridar consignes contra el sistema capitalista i a favor de l’alliberament dels detinguts.

La protesta va transcórrer de manera pacífica, llevat del final, quan hi va haver aldarulls. Una trentena de contenidors van ser tombats, deu dels quals cremats, i dues entitats bancàries van acabar amb els vidres trencats.

A la cruïlla del carrer de Còrsega amb el de Pau Claris els manifestants van trobar un cordó policíac que custodiava la seu de CDC. La policia no va deixar passar els manifestants i alguns van llançar-li objectes. Quan els agents van advertir que actuarien, la manifestació es va desfer. Aleshores van començar els aldarulls.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem