La Viquipèdia, cosa d’homes?

VilaWeb
Redacció
12.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2010 la Universitat de les Nacions Unides va fer l’enquesta més gran sobre la demografia de la Wikipedia. Gràcies a les 176.792 respostes obtingudes, es van poder establir moltes tendències relatives a l’enciclopèdia lliure i oberta nascuda ara fa quasi catorze anys. Per exemple, que el perfil d’editor era el d’un home amb estudis, blanc, expert sovint en informàtica i resident majoritàriament als EUA i Europa. Una altra dada: l’edat mitjana dels col·laboradors era de vint-i-sis anys. I la més preocupant: sols el 12,64% de les persones que hi editaven eren dones. En una enciclopèdia col·laborativa que aspira a reunir tot el coneixement mundial, aquestes dades demostraven massa cruament que una gran quantitat de punts de vista en quedaven perillosament fora. En el cas de la participació (i visió) femenina, des d’aleshores s’ha detectat amb impotència que la xifra d’editores, en comptes de redreçar-se, encara ha baixat més, fins al 9%. ‘Així com la perspectiva de gènere es va introduint a poc a poc en la vida quotidiana, a la Wikipedia les dades empitjoren’, explica Marta Nieto, coordinadora d’una pionera iniciativa centrada a resoldre aquesta escletxa en l’àmbit de la Viquipèdia catalana. Es tracta de Wikidones, una proposta engegada l’estiu passat pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, amb el suport de la Regidoria de Dones i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració d’Amical Wikimedia i Eduxarxa, per a intentar respondre dues grans qüestions, segons Nieto: ‘Per què no hi som i com hi som.’

I és que des del punt de vista femení, tant a la Wikipedia com a la Viquipèdia hi ha mancances flagrants i, també, biaixos subtils. És evident que en un cas com el de les biografies, les dones hi són infrarepresentades. Per això en una primera fase, fins al final de l’any, Wikidones ha promogut la creació de quatre grans grups de treball temàtics (història, cinema, arts i disseny i ciència i tecnologia), coordinats per expertes vinculades a grups de recerca de coneixement femení a qui es va proposar que ‘entomessin la responsabilitat de convertir-se en mentores, és a dir, que fessin una diagnosi de gènere de la Viquipèdia en la seva àrea’. Les mentores han acompanyat fins ara una seixantena de dones que s’han sumat a la tasca de generar i editar articles amb perspectiva igualitària i feminista.

Però la feina de Wikidones, més enllà de proposar quinze o vint entrades biogràfiques bàsiques que no eren fins ara a l’enciclopèdia col·laborativa, també és d’introduir tot un seguit de coneixements, bibliografia i genealogia femenina als articles ja existents. ‘El gran problema és que quan entres a un article qualsevol de la Viquipèdia, especialment els que es refereixen a les poques dones que hi ha, tot és tacat pel domini masculí’, diu Nieto. I en posa un exemple: ‘En els articles revisats pel grup de ciència, totes les entrades de dones que s’han trobat les qualificaven sistemàticament de “deixebles de” i “dones de”. Hem observat que sempre es tendeix a representar la nostra manera de ser al món a través dels homes, subordinades a l’home. Amb un petit canvi en la redacció, de fet, es pot deixar enrere la taca masclista que hi aflora constantment.’

Per tot plegat, continua, ‘la Viquipèdia no és ara mateix un lloc necessàriament còmode per a les dones’. I per això mateix una altra de les funcions de la iniciativa que coordina és posar aquesta qüestió damunt la taula de l’Amical Wikimedia per a avançar cap a una enciclopèdia oberta ‘més habitable i engrescadora per a tothom’. Incloses les dones, el 51% de la població mundial.

· Podeu escoltar el programa en format mp3.

· També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

· Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o de l’iTunes.

· ‘L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les cinc de la tarda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem