06.12.2014 - 06:00
Pels volts de Sant Nicolau, el 6 de desembre, l’escolania de Montserrat celebra una antiga tradició nadalenca d’arrel medieval: escull i consagra un ‘bisbetó’ entre els escolans nouvinguts. L’escollit exercirà, per un dia, de màxima autoritat dins el monestir i presidirà totes les celebracions. Aquesta festa s’inscriu en el conjunt de celebracions pre-nadalenques que es caracteritzen per la inversió dels rols socials i es poden emparentar amb les Saturnalia romanes.
La festa fa que durant vint-i-quatre hores s’inverteixin les jerarquies de poder al Monestir de Montserrat. Es tracta d’una festa que no té un origen religiós i és una de les celebracions pròpies de la comunitat de Montserrat que no té cap càrrega litúrgica. La festa comença el dia de Santa Cecília, el 22 de novembre, quan entre tots els escolans nouvinguts s’escull el que farà de Bisbetó. Es tracta d’un alumne de primer curs – d’uns 10 anys – i l’elecció es duu a terme a través d’unes eleccions primàries.
El dia 6 de desembre els escolans procedeixen a la investidura del Bisbetó. La cerimònia és solemne i el Pare Abat atorga a l’escolà escollit la representació de la màxima autoritat i li imposa les insígnies. Durant tot el dia el Bisbetó fa de bisbe: vesteix una mitra, un pectoral, un anell i un bàcul i presideix totes les celebracions que es realitzen amb els familiars dels escolans. Les bromes i l’alegria, juntament amb el trencament de la rutina quotidiana a l’interior del monestir, fa que sigui una de les festes més populars entre els escolans.