La Generalitat obrirà delegacions a Roma i Viena ‘per poder assolir el reconeixement de l’estat català’

  • També reforçarà la presència a Brussel·les

VilaWeb
ACN
04.12.2014 - 13:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha dit des de Roma que l’executiu català reforçaria la presència a Brussel·les després de l’aprovació parlamentària de la llei d’acció exterior de Catalunya. A més, a començament de gener obrirà una delegació a Roma i aviat una altra a Viena. Durant unes jornades organitzades pel Diplocat, Homs ha subratllat que en el moment polític que viu el país és fonamental de tenir presència a Europa per establir relacions i poder assolir el reconeixement de Catalunya com a estat. I ha remarcat la voluntat de permanència a les institucions europees d’un futur estat català.

En unes jornades organitzades pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) a la Universitat Tre de Roma, Homs ha destacat la vocació ‘europea i europeista’ de Catalunya. Ha parlat també del procés d’independència: ‘Allò que va passar el 9 de novembre no és cap fet aïllat, sinó la culminació d’un desig majoritari de començar una nova etapa, de poder votar i decidir.’ I s’ha referit també a l’actitud d’Espanya: ‘Un projecte positiu, democràtic i pacífic com el que formula Catalunya es mereix una resposta diferent del “no” a tot del govern espanyol.’

Reforç de l’estructura exterior

Homs ha dit que el reforçament de l’estructura exterior de la Generalitat és una necessitat i una obligació del govern per a defensar els interessos de Catalunya al món i particularment a Europa. Les noves delegacions de Roma i Viena s’afegiran a les de Brussel·les, Berlín, París, Londres, Nova York i Washington.

‘Haurem de fer un salt qualitatiu, ja no únicament difondre la realitat de Catalunya, sinó establir les relacions i els intercanvis d’impressions necessaris per a poder assolir el reconeixement de Catalunya com a estat, si ho decideixen els ciutadans’, ha dit.

Auditori d’experts constitucionalistes

L’auditori era format per experts internacionals en dret constitucional i pel president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi Sunyer, entre més personalitats.

Homs hi ha recordat que Catalunya havia arribat a la situació actual després d’anys d’haver intentat desenvolupar l’autogovern i les institucions dins un pacte amb l’estat espanyol, de la sentència del Tribunal Constitucional, que va ‘desvirtuar i fer pràcticament inviable’ l’estatut d’autonomia de Catalunya, i de l’actitud ‘altament hostil i bel·ligerant’ del govern espanyol envers la voluntat del poble català de votar el seu futur polític.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem