El sistema de comunicació de Stephen Hawking, en codi obert i gratuït

  • Ha estat desenvolupat els últims anys per la companyia Intel en col·laboració amb el físic anglès

VilaWeb
Redacció
04.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El físic anglès Stephen Hawking va perdre la parla el 1985. Una pneumònia mentre anava al CERN de Ginebra el va deixar en estat crític i, per salvar-li la vida, li van haver de practicar una traqueotomia. Hawking, a qui van diagnosticar una esclerosi lateral amiotròfica a vint-i-un any, utilitzava des d’aleshores un sintetitzador de veu per a comunicar-se, controlat per un ordinador dirigit amb lleus moviments de cap i ulls. Després de molts anys de col·laboració amb la companyia Intel, ara disposa d’un nou sistema que s’ha posat a l’abast, també, dels tres milions de persones amb tetraplegia i malalties neuronals al món.

El primer contacte de Hawking amb Intel va ésser en una conferència el 1997, tal com s’explica en aquest detallat article de la revista Wired. L’empresa de microprocessadors californiana li ha personalitzat l’ordinador incorporat a la seva cadira de rodes, i ara ha alliberat en codi obert i gratuïtament el nou sistema de text predictiu i de control de moviments, anomenat Assistive Context Aware Toolkit (ACAT).

El sistema predictiu de l’ACAT ha ajudat Hawking a duplicar el ritme d’escriptura i a reduir un 20% el nombre de caràcters, a més d’accelerar tasques comunes com la navegació per internet i la lectura.

En una conferència a Londres aquesta mateixa setmana, Hawking va dir: ‘El meu antic sistema ja tenia vint anys i em resultava ja molt difícil de comunicar-me a través seu. El nou sistema m’ha canviat la vida i espero que em serveixi correctament els vint anys vinents.’

Alliberant el programa, Intel espera que el nou sistema es pugui estendre i adaptar a gent amb tota mena de malalties motores neuronals, paràlisis, tetraplegies…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any