24.11.2014 - 03:49
Ahir Duran i Lleida va explicar la seva nova iniciativa, Construïm, en la cloenda d’un congrés organitzat per l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn. Demà serà el president Mas que farà un gran acte a l’auditori del Fòrum, on presentarà la seva visió d’allò que creu que hauria de ser el futur del procés independentista. Dissabte Mariano Rajoy parlarà també a Barcelona, després de moltes especulacions, en un acte tancat del PP. I dimarts de la setmana vinent, 2 de desembre, Oriol Junqueras farà també un acte multitudinari, al Palau de Congressos de Catalunya, amb la conferència titulada ‘Crida a un nou país: la República Catalana’.
En deu dies, doncs, quatre discursos d’alguns dels principals actors de l’actualitat política acabaran d’emmarcar la situació política a Catalunya, sacsejada del tot després del 9-N. Quan s’acabi el discurs de Junqueras segurament ja s’haurà dit tot sobre el futur immediat. S’espera que Mas aclareixi demà mateix si pensa convocar eleccions. I dissabte, el mateix dia que parlarà Rajoy, l’ANC farà públic com creu que els partits haurien de presentar-se a aquestes eleccions. Rajoy, de segur, es limitarà a insistir en les amenaces.
Duran s’allunya
El discurs de Duran i Lleida d’ahir, que obria la tanda de grans actes, va sonar molt a comiat. Va expressar la seva idea en termes molt vagues. I va comptar amb una presència justa de personalitats, pràcticament circumscrita al seu entorn, polític i empresarial, més directe.
Duran, conscient que ha perdut el control d’Unió, proposa ara una mena de Podem de dretes. Un moviment que recuperi idees i projectes ‘més enllà de la independència’. A mesura que s’acosten les plebiscitàries veu inevitable el trencament amb Mas, especialment si demà fa la proposta d’una candidatura àmplia, allunyada de la tradicional coalició entre Convergència i Unió.
El líder demòcrata-cristià, doncs, cerca espai polític però ho té malparat. Les bases d’Unió han fet un pas clar de suport a Mas i al projecte independentista, en què Duran no creu. I, per una altra banda, és molt complicat que precisament ell es presenti com un renovador dels vicis de la política catalana i espanyola.
La incògnita del discurs de Mas
De tots quatre discursos, sens dubte el del president de la Generalitat de demà és el més esperat i el que més expectatives desperta. L’auditori del fòrum té més de tres mil seients i l’entorn de Mas ha treballat de valent per omplir-los amb una representació molt completa de la societat civil catalana.
Mas farà segurament un dels discursos més importants de la seva vida. Fixarà les condicions que considera idònies per a encarar el darrer tram del procés d’independència i segurament farà una proposta de llista de país a les eleccions que pot aixecar polèmica.
Mas va sortir molt reforçat del 9-N i la querella interposada en contra seu per l’estat encara sembla haver-lo decidit més a encarar la nova etapa. Sap que serà complicat perquè a ERC van completament en contra de la seva proposta, però confia a crear un ambient que forci els republicans a repensar-s’hi i, segons algunes fonts, prepara una oferta que serà complicada de discutir.
Rajoy, a la seva
Entre Mas i Junqueras hi haurà Rajoy, que dissabte participarà a Barcelona en un acte del seu partit. De primer van dir que fóra un gran acte públic, obert a sectors de la societat civil i fins i tot organitzat per una fundació. Però finalment el PP ha optat per un entorn molt controlat. Un espai tancat només pels seus militants o persones de completa confiança.
Ningú no se n’espera cap sorpresa. Després de la prohibició del 9-N i la presentació de la querella contra Mas, Rajoy té poques coses a explicar ja a Catalunya. Tot fa preveure que Barcelona serà simplement un plató televisiu per a Rajoy, amb la voluntat de mostrar a Espanya la seva pretesa severitat envers Catalunya. L’acte el filmarà el PP i qui vulgui imatges haurà d’acceptar les que li doni l’organització.
I Junqueràs respondrà
Per a tancar el cicle Oriol Junqueras respondrà a Artur Mas una setmana després del seu discurs. Ho farà també en un acte de gran format al Palau de Congressos de Catalunya, en una sala amb prop de dues mil cadires.
Tanmateix, el debat no estarà en el nombre d’assistents. Junqueras ja va fer una prèvia d’aquest acte el dia 13, al Pati Llimona de Barcelona, amb la presentació d’un full de ruta cap a la independència on es va envoltar d’artistes i personalitats.
El líder republicà hi demanà la convocatòria aviat d’unes eleccions constituents de les quals es derivés la formació d’un govern de concentració nacional. Aquest executiu tindrà l’encàrrec ‘d’exercir la independència des del primer dia’ amb la construcció de les estructures d’estat necessàries i hauria d’encapçalar, al costat dels ciutadans, la redacció d’una constitució catalana, que haurà de ser avalada en referèndum. Pel que fa a la proclamació de la independència, Junqueras va dir que preferia esperar que les estructures d’estat fossin a punt.
En la conferència del dia 2 difícilment es mourà del camí traçat fa quinze dies. Però en l’ambient planaran les propostes fetes per Mas una setmana abans i les resolucions de l’ANC, que s’hauran acabat de saber. A les unes i a les altres haurà de respondre Junqueras amb la proposta pròpia i els matisos que hi pugui introduir.
I quan ell acabi el discurs molt probablement tot el país ja sabrà quin futur polític ens espera, en una primavera que ha de passar als llibres d’història.