Jordi Bilbeny: ‘Som gent normal explicant petites troballes que, en conjunt, poden capgirar la perspectiva de la nostra història’

  • El catorzè Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica porta avui a Arenys de Munt més de trenta ponències sobre 'la història esborrada' del nostre país

VilaWeb
22.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un debat i la projecció del documentari ‘Desmuntant Leonardo‘, de Dani de la Orden i Marc Pujolar, van inaugurar ahir al vespre el catorzè Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica a Arenys de Munt (Maresme). Avui és el dia fort de les jornades organitzades per l’Institut Nova Història (INH) i el municipi, amb trenta-quatre ponències de deu minuts sobre les darreres troballes que apunten a ‘la tergiversació de la història de Catalunya i la Corona d’Aragó per part de la corona castellana i la censura espanyola’.

Una trentena llarga són moltes ponències. ‘Al primer simposi vam començar amb dues ponències o tres; l’any següent ja n’eren cinc o sis, i l’altre deu o dotze… I així ha anat creixent fins ara, que en són trenta-quatre, però en podrien haver estat una dotzena més! Hi ha molta gent que investiga: de lluny i tot, com un company murcià que no podrà ser avui aquí.’ Ho explica Jordi Bilbeny, cap de recerca de l’INH i un dels principals impulsors d’aquesta línia d’investigació històrica que propugna de ‘reinterpretar el passat esborrat’ a partir d’una ‘actitud de ment oberta, rebutjant el dogma o la doctrina i expressant una combinació específica de qualitats de rigor com són el mètode multidisciplinari i l’enfocament global’.

‘Som gent normal, allunyada de poltrones i càtedres i que no té res a perdre, que ve a explicar una petita troballa i entre tots fem un efecte multiplicador i capgirem la perspectiva de la nostra història. Per això cada any es multipliquen els participants.’ La idea, afegeix, és donar informació via simposis, jornades i a la web perquè cadascú pugui jutjar: ‘No hi ha qüestions de fama pel mig, sols importa la informació. La gent lligada a l’INH i algunes altres entitats afins sols presenta i aporta informació. I aquest és l’element revolucionari: som gent diversa que aportem informació. La llàstima és que els detractors ens jutgen la gent, no la informació.’ Però Bilbeny no s’hi amoïna: ‘Ho solc comparar amb el procés independentista: fa trenta anys érem tots terroristes i ara mira. Passarà el mateix amb la informació que fem sortir actualment.’

Entre les investigacions i estudis que es presenten enguany a Arenys de Munt, l’INH destaca l’aportació del mateix Bilbeny sobre una de les figures cabdals de la descoberta d’Amèrica, Americo Vespuche o Despuche; la de l’investigador Enric Guillot, sobre ‘L’estatística catalana respecte a l’estadística castellana a Amèrica’; la de l’escriptor Pep Mayolas, sobre ‘Les naus d’En Colom i l’armada de Joana la Boja’, i la de l’estudiós Manel Capdevila, que hi explicarà els seus descobriments sobre ‘Les banderes dels Merode i dels Stuart i Amèrica’.

El simposi es clourà al vespre amb una conferència del president de Súmate, Eduardo Reyes, sobre ‘la recerca d’una història verídica per a un futur plural’ i amb la presentació del manifest ‘A favor del dret humà de conèixer la veritable història de la nació pròpia’, a càrrec de Dolors Marín i Carles Mitjà. ‘Des del punt de vista jurídic és important el manifest que presentarem, fer per un advocat i una investigadora de l’INH que es vol difondre internacionalment, perquè pregona que tots els pobles tenen dret de saber la pròpia història i no la que els expliquen els vencedors’, diu Bilbeny: ‘Pot ser un pas endavant.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011